Drie bejaarde Auschwitz-bewakers gearresteerd

In Duitsland zijn drie bejaarde mannen gearresteerd die ervan worden verdacht als bewakers in nazivernietigingskamp Auschwitz te hebben gewerkt. Dat hebben aanklagers in Stuttgart bekendgemaakt.

De drie mannen van 88, 92 en 94 jaar oud zijn naar een gevangenisziekenhuis gebracht waar ze zullen worden ondervraagd. De mannen, wier namen niet zijn vrijgegeven, worden verdacht van medeplichtigheid aan moord in hun hoedanigheid van bewakers van Auschwitz.

De drie maken deel uit van een groep van ongeveer dertig voormalige Auschwitz-bewakers tegen wie het Duitse federale openbaar ministerie vorig jaar september had geadviseerd aanklachten in te dienen. De lokale autoriteiten zijn verantwoordelijk voor het verdere onderzoek en het indienen van aanklachten.

Het Openbaar Ministerie in Stuttgart ontving in totaal zes gevallen, maar er was nog niet voldoende bewijs om ook de andere drie mannen te arresteren. (Novum / AP)