Donald Trump wil zo graag serieus genomen worden, maar hij wordt dat niet

Donald Trump tijdens de Annual Conservative Political Action Conference (CPAC) in National Harbor, Maryland vorig jaar.
Donald Trump tijdens de Annual Conservative Political Action Conference (CPAC) in National Harbor, Maryland vorig jaar. Foto EPA / Shawn Thew

Ken je die mop van die steenrijke vastgoedmagnaat die verschillende keren zei dat hij president wilde worden? Nou hij deed het niet. Het is bij het journaille in New York, dat braaf komt opdraven bij events van de Republikeinen een running gag geworden: “Doet-ie ’t deze keer? Just kidding.”

En dat terwijl Donald Trump zo graag serieus genomen wil worden door journalisten, door politieke opponenten en door de wereld. De man die een imperium gebouwd heeft aan hotels en casino’s en ook nog eens een eigen tv-programma produceerde, wil niets liever dan dat. Twee keer zinspeelde hij daarom erop om een gooi te doen naar het presidentschap, maar zag daar vanaf in 2000 en in 2011.

“Het klinkt triviaal” zegt hij. “Men zegt, ‘O, kan je voorstellen dat hij ervan af zag vanwege The Apprentice?’ Maar het is niet zo triviaal. (..) Ik heb twee uur primetime op zondag en dat gooi ik gewoon weg? Al ben je rijk, dat is nog steeds een fortuin waard.”

Maar waar komt die behoefte eigenlijk vandaan, zo vroeg Buzzfeed-journalist McKay Coppins zich af. Waarom wil hij zo graag de politiek in, en waarom ziet hij er dan toch steeds weer vanaf? Coppins besloot een lange dag met de miljardair door te brengen op zijn zes hectare grote landgoed Mar-a-Lago, in Palm Beach, Florida, om hier achter te komen.

En toch tussen alle ‘Ja, Mr. Trumps’ en ‘U bent geweldig Mr. Trump’, van zijn leger aan personeel, kan Donald het minachtende snuiven horen van de politiek elite, die hem allang niet meer serieus neemt. En het maakt hem gek.

Een leuk details is trouwens dat Buzzfeed mogelijke belangenverstrengeling wilde voorkomen en daarom er zelf op stond te betalen voor het verblijf van de journalist. Trump grapte dat de vlucht met zijn privéjet een ton kostte, en stuurde vervolgens op aandringen van Buzzfeed de werkelijke rekening: 857 dollar.

Lees het hele artikel van McKay Coppins bij Buzzfeed (6.326 woorden, ongeveer 25 minuten leestijd).