denken @nrc.nl

Waarom valt Plasterk wél te vertrouwen en de Tweede Kamer niet?

vraagt Khadija Elberdai, vwo-scholiere, Calandlyceum, Amsterdam

Andreas Kouwenhoven (nrc.next, 11 febr.) meldt dat minister Plasterk ‘onhandig is geweest’ door in Nieuwsuur te vertellen dat de VS 1,8 miljoen Nederlandse telefoongegevens hebben verzameld, terwijl hij dat niet zeker wist. Maar dat had hij er dan toch eerlijk bij kunnen zeggen?

Toen Plasterk erachter kwam dat Nederland de telefoondata zelf had verzameld, kon hij dit zogenaamd niet aan de Tweede Kamer vertellen, omdat werk van geheime diensten geheim moeten blijven. Kouwenhoven toont begrip dat Plasterk de oppositie niet in het geheim kon informeren, want wie kan garanderen dat Kamerleden deze informatie niet zullen lekken aan de pers? Hiermee suggereert Kouwenhoven dat Tweede Kamerleden niet te vertrouwen zijn. Dit vind ik interessant, want Kouwenhoven stelt niet de vraag waarom minister Plasterk wél te vertrouwen is, aangezien die ook een leugen heeft verteld bij Nieuwsuur. Oh wacht, dat was een ‘onhandigheid’.

Hoe lang wachten we nog met de bevrijding van de Noord-Koreanen?

vraagt Toon van der Aa uit Amsterdam zich af

Een VN-rapport over gruwelen in Noord-Korea bevat weinig nieuws, lees ik in het commentaar van nrc.next (woensdag 19 februari). Onvermeld blijft dat al miljoenen mensen onder de Kim- regimes zijn bezweken en dat ongetwijfeld nog vele miljoenen op de wachtlijst staan.

En niemand werpt de vraag op of de Noord-Koreanen misschien gediend zouden zijn bij bevrijdend geweld dat mogelijk per saldo minder slachtoffers eist dan het regime nu al doet.

Het Westen lijkt met dit soort moeilijke afwegingen te willen wachten totdat de slachting voorbij is (zoals in Cambodja, Burundi), een regime te gevaarlijk wordt geacht door de aanwezigheid kernwapens (Noord-Korea), of de plaatselijke oppositie in haar eenzame wanhoop onaanvaardbaar is geradicaliseerd (Syrië); om over handelsbelangen maar te zwijgen. Worden zo ook de Noord-Koreanen definitief afgeschreven, of durft iemand van naam en faam de discussie hierover te openen?