‘De Mol niet langer in de race om Endemol’

Het hoofdkantoor van Endemol en de Mediarena-studio's in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van Endemol en de Mediarena-studio's in Amsterdam. Foto ANP / Nils van Hout

John de Mol heeft de overnamestrijd over Endemol verloren. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo krijgt volgens Het Financieele Dagblad een meerderheid van de aandelen in de televisieproducent in handen door een deal met de schuldeisers. Dat schrijft de zakenkrant op basis van ingewijden.

De Mol, die Endemol ooit oprichtte samen met Joop van den Ende, had ook interesse om de zeggenschap over Endemol te krijgen en het bedrijf te koppelen aan zijn Talpa. Hij zou volgens de krant zijn afgehaakt omdat de prijs van de aandelen te ver is opgedreven. Het belang van 25 procent dat De Mol via investeringsmaatschappij Dasym (het voormalige Cyrte) in Endemol had wordt waarschijnlijk verkocht aan Apollo, schrijft de krant.

Rond Endemol, dat na de verkoop van de oprichters in 2007 werd opgezadeld met miljarden aan schulden, speelt al jaren een machtsstrijd. Apollo kocht in 2011 een deel van de schulden goedkoop over.

De Amerikanen zouden volgens de ingewijden nu met een flink aantal andere schuldeisers, waaronder Royal Bank of Scotland en Goldman Sachs, zijn overeengekomen hun schulden ook over te nemen. Hierdoor zou Apollo twee derde van de schuld in handen hebben. Bij de rechter kan daarmee worden geëist dat die schulden worden ingeruild voor aandelen, schrijft het FD.

De partijen wilden tegenover de krant niet reageren. De vraag is nu wat Apollo gaat doen met Endemol. De investeringsmaatschappij is ook eigenaar van de maker van So You Think You Can Dance, Core Media.