Blair bood hulp aan in afluisterzaak

Uit e-mail blijkt dat oud-premier mediamagnaat Murdoch en zijn hoofdredacteur adviseerde

Op het proces in Londen van Rebekah Brooks, de hoofdredacteur van het in schandalen gesneuvelde Britse zondagsblad News of the World, dook gisteren plotseling de naam op van een oude bekende: de voormalige premier Tony Blair.

Blair bleek Brooks in haar uur van nood in 2011, toen zij en haar krant op de rand van de afgrond bungelden, te hebben aangeraden een onafhankelijke commissie in het leven te roepen om de misstanden bij haar krant te onderzoeken. Die commissie zou dan een ‘Hutton-achtig’ rapport moeten uitbrengen, dat haar naam zou zuiveren, al zou ze enkele vergissingen moeten toegeven. Het eerste deel van het rapport zou volgens Blair gelijktijdig moeten verschijnen met de afsluiting van het politieonderzoek om een maximaal effect te hebben.

Vooral het uitlekken van die opmerking over Hutton is pijnlijk voor Blair. Zijn regering liet in 2003 door Lord Hutton, een rechter, een onderzoek uitvoeren naar de raadselachtige dood van de Britse wapeninspecteur David Kelly. Het rapport van de tamelijk gezagsgetrouwe rechter kwam tot de conclusie dat Blair weinig viel te verwijten. Maar voor veel Britten is het nog altijd een open zenuw gebleven.

Dat Blair zelf nu zo’n soort onderzoek aan een vriendin in nood adviseert om haar naam te zuiveren, maakt het onderzoek van destijds in de ogen van sommige Britse commentatoren nog verdachter dan het al was. „Tony Blair moet nu zelf het hoofd bieden aan een storm van kritiek. En terecht”, aldus Dan Hodges van The Daily Telegraph.

De suggesties van Blair zijn ontleend aan een telefoongesprek tussen Brooks en de voormalige premier op 11 juli 2011. Een uur lang bespreken ze de netelige situatie waarin Brooks verkeerde. Meteen daarna vatte ze de inhoud van Blairs advies samen in een e-mail aan James Murdoch, de zoon van persbaron Rupert Murdoch die de eigenaar was van News of the World. De e-mail kwam bij de rechtszaak boven water.

„Houd je taai en zeker slaappillen”, adviseerde Blair. „Moet een helder hoofd hebben.” En geen overhaaste oplossingen voor de korte termijn, vond hij. Die zorgen vaak alleen maar voor hoofdpijn later. De ex-premier bood bovendien aan als adviseur te blijven optreden in deze zaak voor Brooks en de beide Murdochs.

Brooks staat samen met anderen terecht voor het afluisteren door medewerkers van de News of the World van voicemails van allerlei beroemdheden uit de wereld van de politiek, sport en entertainment. News of the World werd in 2011 door Rupert Murdoch gesloten.

Het komt niet als een verrassing dat ook Blairs naam is opgedoken. Blair is altijd nauw bevriend geweest met zowel Brooks als Rupert Murdoch. Twee jaar geleden lekte via Murdochs toenmalige echtgenote Wendi uit dat Blair zelfs als peetvader de doop van een dochter van Murdoch had bijgewoond op de oever van de rivier de Jordaan. Murdoch, die als conservatief bekend staat, had Blair in zijn jaren als premier (1997-2007) steeds krachtig ondersteund, al hoorde die tot de linkse Labourpartij.

Brooks was trouwens al even dik bevriend met de huidige premier David Cameron. Als een van de zeer weinigen, zo constateerden journalisten, kon zij op een grote partijconferentie van de Conservatieven zonder kloppen binnenlopen in de kamer bij Cameron. Ook hadden beiden zeer frequent SMS-contact. Camerons woordvoerder Andy Coulson, inmiddels vertrokken, was eveneens enige tijd hoofdredacteur van News of the World. Ook hij moet terecht staan.

Brooks en Coulson worden ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan de afluisteroperaties. Daarvoor schakelde de krant externe specialisten in, die soms wel 100.000 pond per jaar ontvingen voor hun diensten.