Ajax overklast door Salzburg in Arena

Kevin Kampl van FC Salzburg, rechts, rent langs Daley Blind van Ajax.
Kevin Kampl van FC Salzburg, rechts, rent langs Daley Blind van Ajax. Foto AP / Patrick Post

Het Europees avontuur van Ajax zit er na volgende week zo goed als zeker op. De landskampioen leed vanavond in de tweede ronde van de Europa League een kansloze 3-0 thuisnederlaag tegen Red Bull Salzburg. Ajax heeft volgende week in Oostenrijk een klein wonder nodig om uitschakeling te voorkomen.

Al in de warming-up raakte Ajax Lasse Schöne kwijt met een enkelblessure en dat bleek een voorbode te zijn voor meer onheil. Een onhandige tackle van Joël Veltman leverde Salzburg na een kwartier spelen een strafschop op, die door Jonathan Soriano werd benut. Amper van de schrik bekomen maakte Mané er uit een vlijmscherpe counter zelfs 0-2 van.

Te veel balverlies

Voor het hoogtepunt van de avond zorgde Soriano. De Spanjaard maakte na ruim een halfuur spelen een wonderschoon doelpunt door keeper Jasper Cillessen bijna vanaf de middenlijn te verschalken. Ajax leed veel te veel balverlies om daar iets tegenover te stellen. Een kansje voor Viktor Fischer was het enige dat de ruim vijftigduizend toeschouwers voor rust in aanvallend opzicht van de thuisploeg kregen voorgeschoteld.

Ook in de tweede helft was Salzburg heer en meester, maar de koploper van Oostenrijkse leek niet bereid om nog meer zout in de Amsterdamse wonde te strooien. Siem de Jong was diep in blessuretijd als enige Ajacied dicht bij een doelpunt.

Voor Ricardo Kishna had de avond toch nog iets leuks in petto. Het 19-jarige talent mocht van trainer Frank de Boer zijn debuut maken in de hoofdmacht.(Novum)