Wolters Kluwer kondigt alweer een reorganisatieronde aan

Wolters Kluwer, dat informatie levert aan juristen, medici en accountants, haalde in 2013 meer winst bij dezelfde omzet.

Wolters Kluwer gaat opnieuw reorganiseren. Het Nederlandse bedrijf dat vakbladen en software verkoopt aan juristen, medici en accountants, heeft dat vanochtend bekendgemaakt. Wolters Kluwer reserveert 25 tot 30 miljoen euro voor reorganisatiekosten, maar wil niet kwijt hoeveel het wil besparen.

Wolters Kluwer haalde vorig jaar een omzet van 3,57 miljard euro. Dat is bijna net zoveel als in 2012. Het concern boekte een winst van 346 miljoen euro, 11 procent meer dan een jaar eerder. Die stijging is met name het resultaat van eerdere kostenbesparingen.

Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry is tevreden over de ontwikkeling van de omzet en de winst, zegt ze in een telefonische toelichting op de jaarcijfers. „De omzet uit software en diensten groeide met 4 procent. Vorig jaar kwam meer dan driekwart van de omzet uit digitale activiteiten.”

Volgens McKinstry zorgt de digitale groei van het bedrijf voor genoeg compensatie van de problemen die Wolters Kluwer ondervindt door de nog steeds slechte economische situatie in Europa. Daar daalde de omzet weliswaar 3 procent maar in 2012 zag Wolters Kluwer de omzet in Europa nog twee keer zo sterk dalen. „Volgend jaar zal het weer wat beter gaan in Europa, maar we verwachten nog wel een negatieve groei”, aldus McKinstry.

Bij de juridische divisie (legal & regulatory) daalde de omzet het sterkst, met 13 procent. Het is het grootste bedrijfsonderdeel van Wolters Kluwer. Het sterkst groeide de tak die medische publicaties en informatiesystemen levert. Volgens McKinstry zijn artsen nu een stuk meer dan vroeger ontvankelijk voor geautomatiseerde ondersteuning van hun werk. Bovendien speelt het Wolters Kluwer in de kaart dat overheden eisen dat artsen efficiënter werken.

Volgens McKinstry blijft de groei van Wolters Kluwer in China achter bij de verwachtingen.