Opinie

Wie controleert de glanzende folders?

Met de AFM, goeiemiddag. - Met Schuringa. Mag ik de afdeling regels? - Spreekt u mee. - Fijn dat ik u aan de lijn heb. Maakt het u iets uit of Schuringa mijn echte naam is?

- Nee, controleren we toch niet. Ga uw gang. Waarmee kan de afdeling regels en voorschriften van controleur AFM, de Autoriteit Financiële Markten, u van dienst zijn?

- Ik bel namens een vriend. Hij is benaderd door zijn buurman of hij geld wilde investeren in een beleggingsfonds. Die buur is een aardige man, getrouwd, zes kinderen. Nette tuin. Nooit gedonder. Porsche voor de deur. Ziet er wel oké uit. Er was wel eens een gerucht dat zijn zaken niet goed gingen, dat ie zelfs failliet was gegaan. D’r hing een keer zo’n executieverkoopbord op z’n huis, maar hij woont er nog. Die buurman zegt zelf dat hij inderdaad oké is, want dat zijn beleggingsfonds bij de AFM bekend is. Hij had een glanzende folder, daar stond het in.

- Dat kan ik zo controleren. Hoe heet het fonds?

- Valentijnstaete. En erachter staan de letters XX en een V.

- 25.

- Nee, maar drie letters.

- Sorry, ik bedoel het zijn Latijnse letters van het getal 25. Ik zoek even in het systeem.... Ja, klopt, staat bij ons geregistreerd. Eens kijken, ahaa, het bedrag is onder de 2,5 miljoen euro, dus we doen verder geen controle op de feiten.

- Maar u bent toch de AFM?

- Klopt, maar we leven in een liberale markteconomie, hè. Regels zijn mooi, maar het kabinet geeft voorrang aan ondernemerschap en ambities, administratieve lasten moeten omlaag, ook toezichthouders bezuinigen. We kunnen niet achter elke bv een toezichthouder zetten. Toch?

- Dit is dus de 25ste Valentijnstatete bv, als ik u goed begrijp. Is dat niet raar, dat hij er zoveel heeft? Zitten die allemaal onder die grens van 2,5 miljoen?

- Ook dat kan ik voor u controleren. Eens even zien, ja... Klopt, steeds onder 2,5 miljoen, dus dat controleren we verder niet.

- Ook niet dat dit al nummer 25 is? Wie weet is het opzet dat hij op deze manier aan strenger toezicht wil ontsnappen?

- Nee, dat controleren we niet.

- En of ’ie misschien toch failliet is gegaan? Of nog is? Over zoiets las ik laatst in de krant.

- Nee, dat controleren we niet.

- Heeft u dan een zwarte lijst van dubieuze aanbieders?

- Nee, dat mag niet. Privacy, hè.

- Maar heeft u dan wel een lijst met mensen die een boete of een vergelijkbare straf hebben gehad van een financiële controleur? AFM of De Nederlandsche Bank?

- Ja, als hem een straf is opgelegd, houden we dat wel bij. Dat is wel openbaar. Eens even kijken in het systeem... Ja, hier heb ik ’m, denk ik. 150.000 euro boete van DNB. Wegens het zonder bankvergunning aantrekken van geld.

- U denkt wel dat hij oké is?

- Dat is wel heel privacygevoelige informatie, maar als u zegt dat u het niet van mij heeft...

- Ik zwijg als het graf...

- Ja, hij heeft die boete netjes betaald. Hier staat ’t. Deels contant aan de balie beneden en deels via een bedrijfje op de Kaaimaneilanden. Kan ik verder nog iets voor u doen?

- Ja, kunt u mij doorverbinden met de afdeling waar ik een nieuw beleggingsfonds kan aanmelden? Ik krijg opeens een gouden idee. Avondlandstaete bv, voor al uw oudedagsreserves. Ideaal voor wie een pensioengat heeft of te weinig AOW. Met elk fonds onder 2,5 miljoen. Dank voor uw hulp.

- Klinkt interessant, noteert u mij maar voor 50.000 euro.

- Bent u betoeterd. Minimaal 100.000 euro. Ik wil geen last krijgen met de AFM.