We staan open voor iets anders

Werknemers zijn ondanks hun huidige baan op zoek naar een nieuwe Dat blijkt vandaag uit onderzoek van LinkedIn

Illustratie Veronique de JOng

Gaat die collega écht even naar de tandarts, of is ze stiekem aan het solliciteren?

Kan zo maar zijn. 83 procent van de Nederlandse werknemers staat open voor een nieuwe baan, blijkt uit vandaag verschenen onderzoek van online zakelijk netwerk LinkedIn. Ze hielden een enquête onder 18.000 fulltime werkende mensen.

Die 83 procent lijkt heel veel, maar valt volgens Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University best mee: „Het valt te vergelijken met de vraag: zou je een andere partner willen? Dan zeggen mensen misschien wel ja, maar doen ze het ook? De meeste mensen zijn veel te blij dat ze in een tijd van crisis een baan hébben, dit is niet de tijd om iets nieuws te zoeken.”

Dat blijkt ook wel uit het onderzoek: Nederland kent de meest tevreden werknemers wereldwijd. Met 43 procent zijn we zelfs de meest tevreden werknemers ter wereld. Wereldwijd ligt het gemiddelde op 27 procent.

Het verschil tussen mensen die actief op zoek zijn naar een baan, of passief ‘wel iets anders willen’ wordt ook in het onderzoek gemaakt: slechts één op de vijf Nederlanders zoekt actief naar een nieuwe baan. Wilthagen: „En daar horen waarschijnlijk ook nog de mensen bij die een nieuwe baan nodig hebben omdat ze werkloos raken. Het werkloosheidpercentage in Nederland is nu 8,5 procent.”

Passieve kandidaten zijn vooral over te halen met een beter salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, uitdagender werk en een betere balans tussen werk en privé. Recruiter Floor Nobels: „Het is logisch en verfrissend dat je na een aantal jaren toch ook voor een baan buiten je huidige werkgever kijkt. De tijd dat je een levenlang bij één werkgever werkt, is voorbij.”

Maar wie nu ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging’ op LinkedIn zet, zijn ofwel mensen die werkloos zijn of dat op korte termijn worden. Nobels: „Als recruiter word ik dagelijks door sollicitanten gevraagd discreet met hun sollicitatie om te gaan. Het lijkt nog steeds not done om actief te vertellen dat je klaar bent voor een nieuwe baan terwijl je nog een baan hebt. Terwijl dat veel makkelijker zou zijn. Het helpt je werkgever om opvolging al te regelen voor je vertrekt of misschien kunnen jullie samen de huidige baan meer aanpassen aan je wens.”

Maar om dat vast op LinkedIn te zetten is toch niet het slimste om te doen, vindt ook zij. „Alles wat je niet hardop in de kantine durft te zeggen moet je ook niet online zetten. Wat als het niet snel genoeg lukt? Collega’s gaan toch denken: heb je nog wel de drive om je huidige baan goed en met plezier te doen? En wat is er mis aan je huidige baan?”

Wat je wel moet doen: je netwerk inzetten en zo op zoek gaan. Je kunt op Twitter werknemers volgen van het bedrijf waar je eigenlijk stiekem zou willen werken, of op LinkedIn connecties leggen. Nog één laatste tip: nooit liegen en ziekmelden voor een sollicitatiegesprek. Nobels: „Plan het sollicitatiegesprek vroeg in de ochtend of laat in de middag. Je weet maar nooit wie je bij de receptie van dat bedrijf tegenkomt.”