Waarom werd Utøya de schuld van moslims?

Zien Informatief

Medialogica: The Usual Suspects

Ned. 2, 21.30-22.00u

Een bomaanslag in de regeringswijk van Oslo. Acht doden, vele gewonden, paniek. En natuurlijk de vragen: wie en waarom?

Direct na de aanslag beginnen nationale en internationale media te speculeren over de daders. Terwijl Anders Breivik op het eiland Utøya 69 jongeren doodschiet, wordt op tv alvast met terrorisme-experts gesproken over de mogelijke motieven van radicale moslims. De aanslag zou zijn opgeëist door de Islamitische terreurgroep Ansar al-Jihad al-Alami. Nee, Al-Qaeda zou hebben toegeslagen. Noorwegen had immers een kleine delegatie militairen in Libië en Afghanistan?

Medialogica (Human/VPRO), dat altijd handelt over de vraag hoe het gat tussen de werkelijkheid en het beeld van de werkelijkheid kan ontstaan, begint aan zijn derde seizoen. Vanavond onderzoekt het programma waarom de schuld zo snel aan moslims werd gegeven, zelfs toen er andere aanwijzingen waren, en er een blonde man werd gearresteerd. Journalisten van nieuwsorganisaties van de BBC, Al-Jazeera, ARD en de Noorse publieke omroep vertellen in deze reconstructie over de dilemma’s in de berichtgeving op die zomerdag in 2011.