Heeft de man nog recht op zijn pompwagen?

Illustratie Lotte Klaver

Wie? Een man met een handicap versus zijn voormalige werkgevers Wat? Bodemprocedure Waar? De kantonrechter in Groningen Wanneer? 13 februari 2014

Waarom?

De man die de zaak aanspande, heeft een arbeidshandicap. Het wordt niet duidelijk welke handicap hij precies heeft. In 2008 vroeg hij een elektrische pompwagen aan bij het UWV. Dat is een soort steekkar waarmee je makkelijk zware voorwerpen kunt vervoeren. Er zit ook een meerijdplatform op de wagen. De man kon zich zo dus verplaatsen en spullen vervoeren. Zijn toenmalige werkgever schoot het aankoopbedrag van de wagen voor. Enkele maanden later maakte het UWV het bedrag voor de wagen (zonder btw) over naar de werkgever. Het UWV zegt nu dat de wagen na de betaling aan de werkgever eigendom werd van de man met de handicap. Het is een zogeheten meeneembare voorziening die ook bij een nieuwe baan te gebruiken is. Eind 2013 is de man met de handicap ontslagen, de pompwagen kreeg hij niet mee.

De eis

De man met de handicap wil zijn pompwagen terug en een vergoeding van de proceskosten die hij tot nu toe heeft gemaakt. De voormalige werkgevers willen de wagen houden.

De uitspraak

De werkgevers claimen dat de factuur voor de wagen op hun naam is gezet. Ze hebben geen afspraak gemaakt met het UWV, of de werknemer, dat de wagen van de werknemer zou worden. Ze hebben ook nog eens minder geld gekregen dan het aankoopbedrag van het UWV, omdat het bedrijf in de tussentijd in andere handen is gekomen, vinden ze de eerste werkgever niet aansprakelijk.

Volgens de rechter is de man met de handicap eigenaar van de wagen, omdat hij een vergoeding bij het UWV heeft aangevraagd. De werkgevers konden de btw van de belasting aftrekken, daarom staat hun naam op de factuur en was het bedrag dat ze van het UWV kregen lager dan het aankoopbedrag met btw. Ze zijn beiden aansprakelijk.

De kantonrechter oordeelt dat de pompwagen moet worden afgegeven. Ook moeten de werkgevers iets meer dan 1.000 euro aan juridische kosten betalen.