Verzekeraar en ziekenhuis investeren in games voor de zorgsector

De game "Underground" van Grendel Games.
De game "Underground" van Grendel Games. Screenshot website Grendel Games

De Friesland Zorgverzekering en het Groningse UMCG-ziekenhuis hebben een minderheidsbelang genomen in Grendel Games, de bouwer van serious games voor de zorgsector. Dat is vandaag in Leeuwarden bekendgemaakt.

De participatie heeft tot doel gezondheidsbevorderende games te ontwikkelen en gemakkelijker beschikbaar te maken voor een breed publiek. Grendel Games-directeur Tim Laning:

“Serious games zitten al een jaar of vijftien in de lift, maar het probleem is vaak dat de distributie achterblijft bij de verwachtingen. De samenwerking met een grote zorgverzekeraar en een academisch ziekenhuis moeten die blokkade wegnemen.”

Met behulp van Wii kijkoperaties oefenen

Games voor de zorg - ook wel ‘health games’ genoemd - vinden steeds gemakkelijker hun weg naar zorgcentra en ziekenhuizen. Toepassingen zijn gericht op beter bewegen (bij patiënten), digitale tilcursussen voor verplegend personeel of het trainen van operatietechnieken bij artsen.

Zo bouwde Grendel Games de afgelopen jaren aan een game waarbij buikchirurgen met behulp van een Wii kijkoperaties kunnen trainen. In de game, “Underground” genaamd, beweegt een arts zijn handen zoals tijdens een echte operatie; game-elementen als scores houden de arts gemotiveerd om de bewegingen vaak te oefenen.

Over de samenwerking zijn geen financiële details bekend gemaakt.