Vampiers, dhampiers en andere adolescenten

Voor de niet ingewijden is het even duizelen: hoe moet je onderscheid maken tussen vampiers, dhampiers en strigoi?

Vampire Academy, naar de jeugdboekenreeks van Richelle Mead, doet er dan ook de hele film over om via schijnbaar terloopse zinnetjes omstandig uit te leggen hoe alles zit. Ja, vampiers en dhampiers hebben een band en kunnen elkaars gedachten lezen en zelfs zien. Maar de dhampiers zullen daar nooit misbruik van maken; ze blijven buiten toilet en slaapkamer. En ja, de strigoi zijn de vervaarlijke, maar zeker niet onverslaanbare tegenstander.

Het is allemaal ruis. Vampire Academy is eigenlijk een highschoolfilm die, net als regisseur Mark Waters’ eerdere Mean Girls (2004), gaat over groepsdruk, kliekvorming, buitenbeentje zijn en de tienerobsessie met roddelen en seks.

Maar over seks doet Vampire Academy dan weer heel panisch. De bijzondere bloedband tussen vampier Lissa en haar dhampierlijfwacht Rose heeft een lesbische onderstroom: Lissa voedt Rose met bloed uit haar nek, waarbij ze orgiastisch kronkelt. Maar dat kan natuurlijk niet meer dan Spielerei zijn, want Rose is immers stapelverliefd op haar oudere, maar woest aantrekkelijke vechtinstructeur Dimitri. En net als in grote voorbeeld Twilight doen Rose en Dimitri aan seksuele onthouding. Smachten tot in de eeuwigheid.