UWV: tienduizenden banen erbij

Dieplader met kleine hijskraan op de A9.
Dieplader met kleine hijskraan op de A9. Foto Thinkstock

Door vergrijzing en economische groei komen er in de transport- en logistiekbranche jaarlijks tienduizend vacatures bij. Dat verwacht uitkeringsinstantie UWV, die gisteren een onderzoek naar de sector publiceerde. Na jaren van krimp blijft de werkgelegenheid in de branche volgens het UWV dit jaar op peil. De instantie verwacht vanaf 2015 jaarlijks 36 duizend nieuwe vacatures in de transportsector, tegen 25 duizend nu. De banen komen vrij doordat veel werknemers met pensioen gaan. Bovendien verwacht het UWV groei in branches waarvan de transportsector afhankelijk is, zoals de bouw en de detailhandel. De werkgelegenheid bij de bedrijven in de sector groeit volgens de instantie vanaf 2016 met jaarlijks 1 procent. In september bereikten de sociale partners een akkoord over een crisisplan om werkloze chauffeurs en logistiekmedewerkers bij te scholen en jongeren op te leiden. Daardoor moeten er genoeg werknemers zijn als de werkgelegenheid weer groeit. (Novum)