‘Tony Blair adviseerde Rebekah Brooks in afluisterschandaal’

Rebekah Brooks arriveert vandaag bij de rechtbank in Londen.
Rebekah Brooks arriveert vandaag bij de rechtbank in Londen. Reuters/Neil Hall

De Britse oud-premier Tony Blair zou zich in 2011 als officieuze adviseur hebben aangeboden aan mediamagnaat Rupert Murdoch. Dat blijkt uit een e-mail van Rebekah Brooks, toenmalig directeur van Murdochs krantentak en voormalig hoofdredacteur van de schandaalkrant News of the World.

Een van de aanklagers las de betreffende e-mail vandaag voor in de rechtbank, zo schrijft de Britse krant The Independent. Brooks schrijft hierin dat ze Blair om advies had gevraagd over het afluisterschandaal, waarin voornamelijk News of the World onder vuur lag.

Blair zou Brooks een vijftal adviezen hebben gegeven volgens de e-mail uit juli 2011 die Brooks aan James Murdoch, de zoon van Rupert schreef. Blair zou haar onder andere hebben geadviseerd om goede slaappillen te gebruiken en sterk te blijven want ‘het gaat vanzelf voorbij’.

Ze schreef daarnaast dat Blair zich aan  Murdoch en haarzelf heeft aangeboden als ‘onofficiële adviseur’, maar dat dit alleen onderling bekend mocht zijn. Enkele dagen na het versturen van deze mail werd Brooks gearresteerd en samen met Andy Couson en zes anderen aangeklaagd wegens het hacken van voicemails, omkoping van ambtenaren en misleiding van politie en justitie.

Wat was er al bekend in de zaak?

In november vorig jaar schreef onze correspondent Titia Ketelaar een overzicht van de bekende feiten in de zaak tegen Brooks en zeven andere medewerkers van News of the World. Een beknopte opsomming:

  • Drie van de acht verdachten hebben schuld bekend aan het afluisteren van voicemails: Greg Miskiw, Neville Thurlbeck en James Weatherup, allen oud-nieuwschef. De detective die namens de krant het hacken uitvoerde, Glenn Mulcaire, heeft ook schuld bekend. Hij werd eerder al veroordeeld wegens het afluisteren van de telefoon van naaste medewerkers van prins William. Mulcaire kreeg jaarlijks 100.000 pond (118.000 euro) van de krant.
  • De politie wist van het afluisteren. News of the World waarschuwde in 2002 de politie dat er een nieuw bericht was binnengekomen op de voicemail van Milly Dowler, de tiener die vermist was en later vermoord bleek te zijn. NotW citeert in een artikel letterlijk uit de voicemails. De politie onderneemt geen stappen tegen de krant, tot The Guardian in 2011 onthulde dat de krant telefoons afluistert.
  • Rebekah Brooks en Andy Coulson hadden zes jaar lang een affaire, die begon toen zij hoofdredacteur was en hij haar plaatsvervanger. Dat toont volgens aanklager Edis aan dat ze geheimen met elkaar delen, mogelijk ook over de vermeende misdrijven.
  • NotW gebruikte de afgeluisterde voicemails vooral om geruchten te bevestigen. Daarbij ging het vooral om affaires, zwangerschappen en (verbroken) huwelijken.
  • Een ambtenaar van het ministerie van Defensie, volgens Edis met de hoogste betrouwbaarheidsverklaring en dus met toegang tot gevoelige informatie, krijgt 40.000 pond in ruil voor informatie aan The Sun. Rebekah Brooks is hoofdredacteur van die krant als de betaling plaatsvindt.
  • Wanneer de politie in 2011 besluit Brooks te arresteren, proberen zij en haar echtgenoot Charlie bewijsmateriaal te verbergen.