Tegen Bayern kan niemand op

In Engeland is de top breder dan in Duitsland, maar Bayern is rijker en succesvoller dan allemaal

De Argentijn Martin Demichelis van Manchester City vloerde gisteren zijn landgenoot Lionel Messi. Demichelis kreeg rood en Messi benutte de penalty die volgde.
De Argentijn Martin Demichelis van Manchester City vloerde gisteren zijn landgenoot Lionel Messi. Demichelis kreeg rood en Messi benutte de penalty die volgde. Foto AFP

De Bundesliga is een competitie met aan het eind altijd Bayern München als kampioen. Zo omschreef Felix Magath, de Duitse trainer die vorige week werd aangesteld bij Fulham, eind vorig jaar de Duitse competitie. Volgens de coach zou het beter zijn als Bayern uit de Bundesliga zou treden en zou deelnemen aan een strijd tussen Europese topploegen.

Sinds de uitspraken van Magath is de dominantie van Bayern in eigen land alleen maar toegenomen. Van de 21 wedstrijden won de winnaar van de Champions League er tot nu toe negentien. Twee keer speelde Bayern gelijk en niemand wist de ploeg vooralsnog te verslaan. De voorsprong op de nummer twee, Bayer Leverkusen, bedraagt zestien punten.

Ook vanavond in Londen tegen Arsenal, in de achtste finales van de Champions League, is Bayern weer de favoriet – ook al is Arsenal de nummer twee van de Engelse Premier League. Andries Jonker, tussen 2009 en 2012 werkzaam bij Bayern en volgend seizoen hoofd opleidingen bij Arsenal, beaamt dat. „Bayern is voor heel Europa de te kloppen ploeg. Het elftal zit goed in elkaar, met een hart van Duitse spelers. Het is uitgebalanceerd en kan nog jaren mee.”

Nog maar vier jaar geleden was het een regelrechte stunt toen Bayern in de kwartfinale van de Champions League sterker bleek dan Manchester United. Nu zou datzelfde United al blij zijn als het niet zou worden vernederd door de Zuid-Duitsers.

Maar is Bayern maatgevend voor de sterkte van de Bundesliga? Duitsland en Engeland zijn dit seizoen de beste voetballanden in de Champions League, met beide nog vier ploegen bij de laatste zestien. Toch mag daaruit niet de conclusie worden getrokken dat de Bundesliga even sterk is als de Premier League, vindt Jonker. „De Engelse top is breder dan de Duitse, en alleen Bayern kan financieel wedijveren met de Engelse clubs. Alleen al de tv-gelden zijn daar veel hoger.”

Minder tv-gelden voor Bundesliga

Het verschil in televisie-inkomsten is groot. De Premier League verdient meer dan 2,2 miljard euro per jaar aan de uitzendrechten, vier keer zoveel als de Bundesliga, die jaarlijks zo’n 541 miljoen euro opstrijkt. Ook Arsenal (97 miljoen euro) verdiende afgelopen seizoen meer dan Bayern (92 miljoen euro). Dat de Duitse clubs in verhouding zo weinig geld verdienen, komt door het gebrek aan concurrentie op de markt van betaaltelevisie.

Dankzij de financiële slagkracht is de top in Engeland breder. De inkomsten in de Premier League worden verdeeld over alle clubs, waardoor ook de minder succesvolle clubs veel geld kunnen uitgeven aan transfers. Zo incasseerde kampioen Manchester United afgelopen seizoen ruim 70 miljoen euro, terwijl degradant Crystal Palace slechts 25 miljoen euro minder verdiende. In tegenstelling tot die gedeelde weelde steekt Bayern financieel ver uit boven de andere Duitse clubs.

Arsenal is de voorloper van de wildgroei aan internationale sterren in Engeland. De selectie van coach Arsène Wenger telt slechts vijf Engelsen. In 2005 begon het team uit Londen zelfs als eerste Engelse team aan een duel zonder één Engelsman in de selectie.

In Duitsland vertrouwen de clubs meer op hun eigen organisatie. Er wordt veel geïnvesteerd in de jeugdopleidingen, die eigen talenten moet klaarstomen voor de eerste elftallen. Bayern, niet zo lang geleden nog bekend onder de bijnaam ‘FC Hollywood’, is daar tegenwoordig het lichtende voorbeeld van. Het elftal van trainer Pep Guardiola speelt geregeld met vijf of zes zelf opgeleide spelers. Bovendien heeft Bayern het geld om die kern aan te vullen met topspelers als Mario Götze, die voor 37 miljoen overkwam van Borussia Dortmund.

De aantrekkingskracht van Bayern is zo groot dat topspelers van andere Bundesliga-clubs het liefst naar Beieren gaan. De Poolse topschutter Robert Lewandowski van Borussia Dortmund kon naar Real Madrid en ook de top van de Premier League zat achter hem aan. Toch koos hij voor de Rekordmeister. Niet onlogisch, zegt Jonker. „Het sportieve perspectief kan niet groter dan bij Bayern. Het stadion van 71.000 toeschouwers is altijd uitverkocht. En het salaris doet niet onder voor andere Europese topclubs.”

Dat alles maakt Bayern voor vanavond de grote favoriet. Arsenal zit in een „andere fase”, aldus Jonker. „Ze spelen met een behoorlijk jonge ploeg. Als ze die spelers weten te behouden, kunnen ze over een paar jaar misschien doorgroeien naar het niveau van Bayern.”