Swingende Jimmy Fallon moet ouderwetse talkshow redden

Media-evenement van jewelste: Jimmy Fallon begon deze week als gastheer van Tonight Show.

Will Smith en Jimmy Fallon (r) laten dansend de hiphopgeschiedenis zien
Will Smith en Jimmy Fallon (r) laten dansend de hiphopgeschiedenis zien Foto Lloyd Bishop/NBC

Na een trage start kwam Jimmy Fallon op gang. In een tuinbroek gaf hij een geïnspireerde dansinterpretatie van de hiphopgeschiedenis met acteur Will Smith, zijn eerste gast. Volgens Fallon had hij met ‘een vriend’ gewed dat hij nooit de Tonight Show zou presenteren. Prompt kwam Robert de Niro op om hem honderd dollar te geven, gevolgd door een hele stoet sterren. Collega-presentator Stephen Colbert stortte een emmer geld uit over Fallon met de historische woorden „Welkom bij half twaalf, bitch” uitriep.

De eerste Tonight Show Starring Jimmy Fallon op NBC was maandagavond in de VS een langverwacht mediamoment, dat door 11,3 miljoen mensen werd bekeken. Jay Leno is na ruim twintig jaar exit en het toonaangevende praatprogramma is vanuit Los Angeles terugverhuisd naar New York – waar de legendarische Johnny Carson ook presenteerde.

Gisteren ontving het debuut gemengde reacties. Fallon (39) staat bekend als een energieke presentator. Hij verdiende zijn sporen als tv-komiek bij Saturday Night Live en had succes met zijn (nog latere) talkshow. The Roots is een hippe huisband die ook jongeren aanspreekt. Gezien dat alles vond The Los Angeles Times het een „verrassend rustige” show met „opvallend weinig energie”.

Dat Fallon alle grote namen uit de showbusiness kan krijgen, zoals Spike Lee voor zijn openingsfilmpje en Lady Gaga als gast, is natuurlijk mooi, vond de krant. Dat U2 op het dak van Rockefeller Center en op Fallons praatbank speelde: prachtig. Maar of Fallon dit „geliefde maar snel oud wordende instituut” kan redden?

De popcultuursite Spin noemde het een ‘triomf’, juist omdat Fallon in huis heeft wat Carson bezat: het vermogen om kijkers van alle leeftijden en achtergronden aan te spreken. „Hij geeft iedereen het gevoel dat hij een #winnaar is.” De website TVMix voegde daar aan toe dat Fallon oprecht grappig is, kan zingen en dansen, en de sociale media begrijpt – met 11,8 miljoen Twittervolgers. Bovendien is het late night-programma terug in Manhattan, schreef TVMix. „Waar de show hoort.”

The New York Times vraagt zich af of dit oude programma op het oude medium stand kan houden. Ook deze recensente zag hoe nederig en serieus Fallon deed, toen hij zich geëmotioneerd voorstelde dat een kind zijn ouders smeekt om op te mogen blijven voor Fallon, zoals hij zelf wakker wilde blijven voor Carson. „Dat kind kan Tonight de volgende dag op zijn iPhone bekijken”, schreef de Times. „En anders dan Fallon zal hij er vermoedelijk niet van dromen om gastheer van The Tonight Show te worden.”

Bekijk de show op http://nrch.nl/3bbn.