Stembureaus in Artis en Rijks moeten kiezers lokken

Foto ANP

Amsterdammers kunnen volgende maand bij de gemeenteraadsverkiezingen stemmen op bijzondere plekken als het aquarium van Artis en in het Rijksmuseum. Dat blijkt uit een voorstel dat burgemeester Eberhard van der Laan vandaag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Mogelijk kunnen kiezers op 19 maart ook in de Amsterdam Arena stemmen. Maar dat is afhankelijk van de prestaties van Ajax in de UEFA Europa League, nuanceert de woordvoerder van Van der Laan.

De bijzondere locaties zijn onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om dit keer meer Amsterdammers naar de stembus te lokken. Bij de vorige raadsverkiezingen in 2010 was het opkomstpercentage met 51 procent te laag, vindt de gemeente.

In Amsterdam kan in totaal op 560 bureaus worden gestemd waaronder in stations, scholen en universiteiten, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Maar ook horecagelegenheden worden ingericht als stembureau. Zo kan er worden gestemd op het centraal station en station Bijlmer Arena, in het AMC en in het OLVG maar ook in de V&D in de Kalverstraat en op de Hogeschool van Amsterdam.

Verder zijn instanties gevraagd om 17, 18 en 19 maart hun deuren te openen en bezoekers, op vertoon van hun stempas, een kopje koffie, voorrang in de rij of gratis toegang te geven. Het filmmuseum Eye geeft bijvoorbeeld drie dagen vriendenkorting en de bibliotheek geeft leden die hun stempas laten zien een bijzonder Bommelboekje van Marten Toonder. Het Lloyd Hotel geeft gratis koffie bij een stuk ‘verkiezingstaart’ en een bowlingcentrum geeft vijf euro korting op bowlen. (Novum)