Spoorboekje Sotsji dag 12: daar is Sauerbreij, daar is Wüst en daar is goud?

Nicolien Sauerbreij met een olympische ring bij het Rosa Kuthor Alpine Center.
Nicolien Sauerbreij met een olympische ring bij het Rosa Kuthor Alpine Center. ANP / Robin Utrecht

Op nrc.nl blikken we elke dag van de Winterspelen vooruit op de belangrijkste evenementen van de dag. Vanochtend kunnen we weer met het bord op schoot want het snowboarden begint akelig vroeg. Later op de dag: nóg een keer schaatsgoud?

Want Ireen Wüst komt in actie op de 5.000 meter; het territorium van Martina Sábliková. Maar is Wüst wel dé Nederlandse favoriete? Kijkend naar de laatste echte 5K van dit seizoen is het antwoord op die vraag “nee”. Want op het EK allround in Hamar ruim een maand geleden was dit het podium:

  1. Martina Sáblíková 6.58,13
  2. Yvonne Nauta 6.59,32
  3. Ireen Wüst 7.03,40

 

Wordt Nauta voor Wüst wat Bergsma was voor Kramer?

Toegegeven: Wüst hóefde niet voluit op die afsluitende 5.000 want de titel was al min of meer in the pocket. Maar die Yvonne Nauta, dat is een interessante om in de gaten te houden vandaag. Want niet alleen is ze snel, ze is tevens getergd. Op het olympisch kwalificatietoernooi werd Nauta op de 3.000 meter gehinderd door Linda de Vries, miste daardoor op 0,03 seconden een startbewijs voor Sotsji op die afstand. Wordt Nauta vandaag voor Wüst wat Bergsma gisteren was voor Kramer?

Wüst zelf zal ook niet helemaal onverschillig aan de start staan. De loting koppelde haar in de voorlaatste rit aan Sábliková en ze heeft in het achterhoofd toch die 1.500 meter, háár 1.500 meter, waarop ze het goud aan Jorien er Mors moest laten.

Twitter avatar Ireenw Ireen Wüst Even de beentjes losmaken voor de 5km van morgen! Rit 7 tegen Sablikova! #sochi2014 #5K #dichtbijhetvuur http://t.co/nj9C1D50kW
Even de beentjes losmaken voor de 5km van morgen! Rit 7 tegen Sablikova! #sochi2014 #5K #dichtbijhetvuur

En dan hebben we nog de derde oranje schaatsster: Carien Kleibeuker. Zij is eigenlijk ‘het verhaal’ aangezien ze met haar 35 jaar de oudste Nederlandse deelneemster ooit is aan de Winterspelen. Ze stopte in 2007, na een tegenvallende prestatie op de Spelen in Turijn. In 2010, inmiddels moeder geworden, keerde ze terug. Ze is na Atje Keulen-Deelstra de tweede vrouw die als moeder actief is op de Olympische Winterspelen.

Eindelijk Sauerbreij, en een 17-jarige vlegel

In Vancouver won Nicolien Sauerbreij heel verrassend goud op de parallel reuzenslalom. Vanochtend heel vroeg verdedigt ze die titel: om 07.15 uur beginnen de kwalificaties waarna vanaf 11.00 uur de afvalrace voor de finale (11.43 uur) begint. De condities op de piste zijn de afgelopen dagen niet best geweest. Maandag was trainen niet mogelijk, gisteren enigszins:

Twitter avatar nsauerbreij Nicolien Sauerbreij training erg nat vandaag; regen en natte sneeuw. 2 rustige runs gedaan en snel naar binnen. kledingpakket sparen voor morgen…;-)

Naast de ervaren Sauerbreij komt de pas 17-jarige bengel Michelle Dekker in actie. En beiden zien we komend weekend ook nog terug op het nieuwe onderdeel parallel slalom.

Esme Kamphuis en Judith Vis in de bob

Gisteren deden ze het heel prima met een zesde plaats na twee runs. Vanmiddag om 17.15 uur de laatste twee afdalingen.

Halve Nederlander favoriet op reuzenslalom

Nederlandse moeder, Oostenrijkse vader. Dat maakt Marcel Hirscher, en daarmee de reuzenslalom bij het skiën, vandaag toch best wel een beetje interessanter voor ons:

De 24-jarige specialist op de slalomnummers komt uiterst ontspannen over en getuige zijn Twitter-updates leeft hij met gevoel voor humor toe naar zijn hoogtepunten in Sotsji. De eerste run begint om 08.00 uur.

Twitter avatar MarcelHirscher Marcel Hirscher Don’t take your helmet off before you are in your hotel room! ;)) #safetyfirst #sochi http://t.co/og9ZIeQ4w2