25 doden in Kiev - EU wil snel sancties, Rusland steunt Janoekovitsj

Foto EPA / Igor Kovalenko

De Europese Unie wil snel sancties opleggen aan Oekraïne na het excessieve geweld van vannacht in Kiev waarbij 25 mensen omkwamen. Dat zegt Europese Commissievoorzitter Jose Barroso in een verklaring. Ook president Hollande, bondskanselier Merkel en de Tweede Kamer willen maatregelen tegen het geweld.

Volg via deze livestream de gebeurtenissen in Kiev op de voet:

Commissievoorzitter Barroso:

“We hebben aan Oekraïne duidelijk gemaakt dat de Europese Unie zal reageren op verslechtering in Kiev. We verwachten dat de Europese lidstaten dan ook snel sancties zullen instellen tegen hen die verantwoordelijk zijn voor het geweld.

We roepen beide kampen op om onmiddellijk te stoppen met het gebruiken van geweld en om te gaan praten en zo tegemoet te komen aan de democratische wensen van de Oekraïense bevolking.”

De verwachting is dat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken snel bijeen zullen komen om te praten over sancties:

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: European Union calls extraordinary meeting of bloc’s 28 foreign ministers on Ukraine

Donderdag Europese ministers Buitenlandse Zaken bijeen

De Europese Unie heeft voor donderdagmiddag een buitengewone zitting van de ministers van Buitenlandse Zaken afgekondigd om een gezamenlijk standpunt te formuleren over de escalatie van geweld in Oekraïne. Sancties zijn niet uitgesloten. Minister Timmermans (PvdA) zal ook aanwezig zijn. Dat meldt zijn woordvoerder woensdag, schrijft persbureau Novum.

Het Duitse en Franse kabinet zullen de gebeurtenissen in Oekraïne tijdens een al eerder geplande ontmoeting ook bespreken en kijken naar de mogelijkheid om Europa-brede sancties op te leggen.

Morgen debat in Tweede Kamer

Ook de Tweede Kamer wil maatregelen tegen Oekraïne nu daar zeker 25 mensen zijn omgekomen bij geweld tussen politie en betogers. Donderdagochtend bespreekt de Kamer de situatie waarschijnlijk met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, schrijft persbureau Novum.

Er verblijven momenteel ruim tweehonderd Nederlanders in Oekraïne. Zij worden opgeroepen zich te melden bij de ambassade, zodat in geval van nood contact met ze kan worden opgenomen.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma twittert:

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Situatie in Oekraïne roept om een Europees antwoord. Morgen voorafgaand aan Europees spoedoverleg een debat in TK met Timmermans.

Verenigde Staten veroordelen geweld

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden heeft telefonisch contact gehad met president Janoekovitsj om zijn zorgen te uiten en verzocht dat de overheidstroepen zich zouden terugtrekken. Biden heeft volgens het Witte Huis duidelijk gemaakt dat de Amerikaanse regering al het geweld veroordeelt, maar dat de Oekraïense overheid wel in het bijzonder de verantwoordelijkheid heeft om het geweld te stoppen.

Rusland staat achter Oekraïne

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring de Oekraïense oppositie opgeroepen om het “bloedvergieten te stoppen” en beloofde daarnaast dat het land alles zal doen om ervoor te zorgen dat er weer vrede komt in hun “bevriende buurland”. President Poetin heeft vannacht met Janoekovitsj gesproken en noemde het geweld een couppoging.

Op het plein in Kiev waren vannacht diverse grote vuurhaarden. Foto EPA / Sergey Dolzhenko

Vannacht 25 doden bij geweld

In de Oekraïense hoofdstad Kiev heeft de oproerpolitie vannacht geprobeerd demonstranten van het Onafhankelijkheidsplein in het centrum te verwijderen. Dat is opnieuw niet gelukt.

Bij de gevechten zijn sinds het hevige geweld dat gisteren uitbrak zeker 25 mensen van beide kampen om het leven gekomen - veertien demonstranten en zeven agenten. Honderden mensen zijn gewond geraakt. Er vielen daarmee de meeste doden op één dag sinds het begin van de demonstraties eind vorig jaar.

Volkskrant-journalist Olaf Koens twitterde eerder een foto van een veldhospitaal in een kerk:

Twitter avatar obk Olaf Koens Nog een veldhospitaal, nu in een kerk… http://t.co/v6f7S47KEn

Vandaag weer ontmoeting tussen oppositie en president Janoekvitsj

Oppositieleider Vitali Klitsjko heeft in een interview met de Duitse krant Bild gezegd dat hij bereid is om opnieuw te gaan praten met president Viktor Janoekovitsj.

Klitsjko:

“De president wil vandaag opnieuw een gesprek met de oppositie en wij zijn bereid om met hem te praten. Onze eis is duidelijk: de politiebezetting tegen de demonstranten moet onmiddellijk stoppen en er moet worden gestart met onderhandelingen over vrede.”

Geheime dienst onderzoekt poging staatsgreep

De Engelstalige krant Kyiv Post meldt dat de Oekraïense geheime dienst onderzoek gaat doen of diverse politici een poging hebben gedaan om een staatsgreep te plegen. Daarnaast heeft een politiecommandant in de stad Ivano-Frankivsk laten weten dat zijn politie-eenheid niet zal optreden tegen vreedzaam demonstrerende Oekraïense burgers.

In beeld: de gevechten in Kiev: