‘Slavernij en Holocaust vergelijkbaar’

Regisseur Steve McQueen
Regisseur Steve McQueen Foto AFP

De geschiedenis van de slavernij is vergelijkbaar met die van de Holocaust. Dit zegt Steve McQueen, de regisseur van de slavernijfilm en Oscarfavoriet 12 Years a Slave vandaag in NRC Handelsblad. „Ik snap niet dat daar nog steeds discussie over is. Meer dan elf miljoen mensen zijn uit Afrika gehaald en in slavernij terechtgekomen. Het ergste wat een mens kan overkomen, is een slaaf te zijn. Ik kan me niets ergers voorstellen.”

Niet alleen zwarte mensen, ook blanke mensen moeten de slavernijgeschiedenis onder ogen zien, vindt McQueen. „Ik zou me kunnen voorstellen dat er op zeker moment een waarheids- en verzoeningscommissie in het leven wordt geroepen over het slavernijverleden, zoals in Zuid-Afrika na de apartheid.”

Film kan volgens McQueen een grote bijdrage leveren aan het onder ogen zien van het verleden. „De slavernij heeft honderden jaren bestaan, maar er zijn minder dan twintig films over gemaakt in de VS. De Tweede Wereldoorlog heeft vijf jaar geduurd, maar daar zijn honderden films over gemaakt. En de slavernij vond plaats in Amerika zelf, toch het filmland bij uitstek. Dat heeft, denk ik, veel te maken met schaamte en schuldgevoel. Dat is ook begrijpelijk, want het was ook een walgelijke, vreselijke periode in de geschiedenis. Vaderlandslievende Amerikanen kunnen zich bijna niet voorstellen dat zoiets in een land als Amerika kon gebeuren.”