Sáblíková wint 5 kilometer - zilver naar Wüst, brons naar Kleibeuker

Martina Sáblíková heeft, enigszins verwacht, haar titel op 5 kilometer bij de vrouwen geprolongeerd. Ireen Wüst gaf haar bijzonder lang partij, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met zilver, haar vierde medaille deze Spelen. De 35-jarige Carien Kleibeuker won het brons.

Het podium van de 5.000 meter. Van links naar rechts: Ireen Wüst (zilver), Martina Sáblíková (goud) en Carien Kleibeuker (brons).
Het podium van de 5.000 meter. Van links naar rechts: Ireen Wüst (zilver), Martina Sáblíková (goud) en Carien Kleibeuker (brons). Foto AP/ Patrick Semansky

Martina Sáblíková heeft, enigszins verwacht, haar titel op 5 kilometer bij de vrouwen geprolongeerd. Ze reed 6.51,54. Ireen Wüst gaf haar bijzonder lang partij, maar stortte toch in de laatste paar rondes in en moest genoegen nemen met zilver (6.54,21), haar vierde medaille deze Spelen. De 35-jarige Carien Kleibeuker won het brons (6.55,66).

Kleibeuker had tot de rit van Sáblíková en Wüst de snelste tijd. Wüst ging, zoals altijd, hard van start en hield dat lang vol, maar moest die start uiteindelijk toch bekopen tegen de Tsjechische. Wüst reed wel een persoonlijk record, net als Kleibeuker.

Sáblíkova wordt maar zelden verslagen op de langste afstand. Ze is zesvoudig wereldkampioen en wereldrecordhoudster. Op de 3.000 meter werd ze tweede achter Wüst. Wüst heeft dit toernooi nu al één keer goud en drie keer zilver gewonnen. Op de ploegenachtervolging, het enige schaatsonderdeel dat nog volgt, komt daar waarschijnlijk nog een medaille bij.

Voor Wüst zat er niet meer in, zei ze tegenover de camera’s van de NOS:

“Ik heb er heel hard voor geknokt, alles gegeven. (…) Dit was de enige manier waarop ik kon rijden. (…)Als we nu nog goud winnen op de ploegenachtervolging… de Spelen zijn nu al geslaagd, maar dan zijn ze nog meer geslaagd.”

Kleibeuker, tijdens haar enige andere Spelen in Turijn tiende op deze afstand, rekende niet meer op een medaille:

“Ik vond mijn rit wat voorzichtig. Hij was wel vlak, maar het was niet de ultieme rit. Ik had dit niet durven dromen, hoor je dan te zeggen geloof ik. Ik was heel zenuwachtig, maar dat hoort erbij en is ook wel de kick van alles.”

Ireen Wüst tijdens haar race

Ireen Wüst tijdens haar race. Foto AFP/ Jung Yeon-je

Nauta zesde

Yvonne Nauta, de andere Nederlandse aan de start, kwam in de laatste rit tegen de Duitse Claudia Pechstein niet meer in de buurt van het podium. Ze werd zesde.

Met het zilver en brons staat Nederland op een totaal van 22 medailles: 6 goud, 7 zilver, 9 brons. 21 daarvan werden behaald bij het langebaanschaatsen in de Adler Arena, ééntje bij het shorttracken (Sjinkie Knegt).

Twitter avatar carlvandewouw Carl van de Wouw Nederland nu 5e in de medaillespiegel met 22 medailles.
6 Goud, 7 Zilver en 9 Brons. http://t.co/yBQB5EBv1Q