Polare verdwijnt, komt Donner terug?

Voor losse Polare-winkels is wel interesse. Maar wie heeft geld voor een van de boekenpaleizen in Amsterdam en Utrecht?

Illustratie Pepijn Barnard

Wat gaat er gebeuren met de grote drie? Hebben Donner in Rotterdam, Broese in Utrecht en Scheltema in Amsterdam een toekomst? Met andere woorden: houden deze grote steden een boekhandel waar je een halve dag kunt doorbrengen?

Gisteravond maakte Kees van de Meent, bewindvoerder van boekhandelketen Polare, bekend dat een doorstart onmogelijk is gebleken. De twintig Nederlandse winkels worden nu apart verkocht. Wat er met de Belgische winkels gebeurt is nog onduidelijk. Dit besluit zet een streep door de wens van eigenaar ProCures om de winkelketen als geheel te laten voortbestaan.

Sinds de winkels drie weken geleden hun deuren sloten hebben boekhandelaren uit het hele land te kennen gegeven dat zij een vestiging wilden overnemen. Tot nu toe is er belangstelling voor de winkels in Groningen, Maastricht, Den Haag, Den Bosch, Zwolle, Nijmegen en Tilburg. En ook voor Rotterdam.

Voor de boekenpaleizen in Amsterdam en Utrecht is nog niemand openlijk opgestaan. Voor Donner in Rotterdam echter bestaan vergevorderde plannen. Leo van de Wetering, die al 35 jaar bij Donner werkt, lanceert morgen donnermoetblijven.nl. Iedereen kan vanaf 20 euro lid worden van een op te richten coöperatie. Van de Wetering: „We verwachten genoeg geld bijeen te krijgen om met de bewindvoerder aan tafel te kunnen en Donner terug te geven aan de Rotterdammers.”

Bewindvoerder Van de Meent wil niets zeggen over de boekhandelaren die hij gaat vragen een bod uit te brengen. „Dat zou verstorend kunnen werken op het verkoopproces”. Wel zegt hij dat de belangstellenden „trappelend voor de deur staan”. Hoe lang het gaat duren voordat voor alle winkels een nieuwe eigenaar is gevonden, zegt hij nu moeilijk te kunnen inschatten. „Veel zal afhangen van hoe snel de boekhandelaren kunnen handelen.”

De initiatiefnemers zijn allen druk op zoek naar financiering. „We zijn nu allemaal onze ooms en tantes aan het bellen om te vragen of ze niet nog een paar ton onder een matras hebben liggen”, zei de Haagse boekhandelaar Fabian Paagman twee weken geleden, kort nadat bekend werd dat hij de Haagse Polare-winkel wil overnemen.

Hij werkt samen met Wim Waanders en Ad Peek, die willen bieden op de vestigingen in Maastricht en Groningen. Andere boekhandelaren, onder wie Michel Buitelaar die Tilburg wil kopen, hebben zich bij hen aangesloten.

De meeste boekhandelaren willen de oude namen van de winkels in ere herstellen en af van de uniformiteit van de keten. Dat betekent dus dat de winkels in de toekomst weer sterk van elkaar zullen verschillen. Dat blijkt duidelijk uit de verschillende ideeën die de belangstellenden hebben voor de tweedehands- en ramsjboeken van het vroegere De Slegte. Zo wil Wouter Roelants, die de Nijmeegse vestiging wil overnemen, de tweedehands- en ramsjboeken onderbrengen in een van zijn twee bestaande boekhandels. André Stikkers, bedrijfsleider van de winkel in Den Bosch, wil juist alleen nieuwe boeken gaan verkopen. „Het is makkelijker om een nieuwe boekhandel in het straatbeeld te krijgen dan een tweedehandsboekhandel. Dat is het trieste van de zaak, dat De Slegte uit het straatbeeld is verdwenen.” Er gaan geruchten dat de familie De Slegte het oude bedrijf weer in ere wil herstellen. De familie is niet bereikbaar voor commentaar.

Om de winkels zo verkoopbaar mogelijk te maken, zijn de deuren van alle zaken in Nederland en België vandaag weer geopend. Dit betekent echter niet dat ze kunnen draaien alsof er niets aan de hand is: de bewindvoerder heeft ook besloten dat er voorlopig geen nieuwe boeken geleverd zullen worden.