Opinie

Pannekoekenfeest

Het was weer eens tijd voor een pannekoekenfeestje. Althans volgens mijn jongste zoon, een kind dat op zijn tiende een tien keer drukkere sociale agenda heeft dan zijn ouders en die hen daarmee regelmatig tot wanhoop drijft, omdat er telkens wanneer zij eens iets willen inplannen – iets sufs als een bezoekje aan oma of een zondagse familievoorstelling – om logeerpartijen, gamefeestjes en eetafspraken moet worden geslalomd.

Voordat je het weet, ben je zo’n kind ieder weekeinde kwijt aan ouders die hun basisschoolkoters wél games voor 16 jaar en ouder laten spelen, onbeperkt cola laten drinken en over de gehele linie stukken toffere ouders zijn dan jullie. Dus ja, wij vonden zo’n pannekoekenfeestje eigenlijk wel een goed plan. Een mooie gelegenheid om die gastjes te laten zien dat het bij Pep thuis heus ook best een beetje chill kan zijn.

Behalve ‘gewone’ pannekoeken (die ik tegenwoordig maak van 2 delen tarwebloem, 2 delen speltbloem en 1 deel volkorenmeel en soms, als ik het in huis heb ook nog met een handje boekweitmeel), bakte ik ook Amerikaanse pannekoekjes. De yoghurt en het geslagen eiwitschuim in het recept maken ze extra luchtig. Ze zijn erg lekker met gezouten boter en ahornsiroop, maar doodgewone keuken- of schenkstroop is ook prima.

Laat de boter rustig smelten in een pannetje op laag vuur en laat het daarna afkoelen.

Meng de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in een grote kom.

Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de yoghurt, de gesmolten boter en de eidooiers. Begin vanuit het midden te mixen met een elektrische mixer en klop tot een glad beslag. Laat 10 - 20 minuten rusten.

Klop intussen in een brandschone kom en met brandschone kloppers de eiwitten stijf. Spatel ze zo luchtig mogelijk door het beslag.

Bak hiervan kleine, dikke pannekoekjes, met drie tegelijk, in een koekepan met antiaanbaklaag – ze hebben aan beide kanten maar een minuutje of zo nodig en je hoeft er geen vet meer aan toe te voegen.

Houd de eerste ladingen warm in een lauwe oven terwijl je de rest bakt, zodat alle pannekoekjes warm zijn wanneer je gaat eten.