Ophef in Brazilië door smeergeldzaak SBM

Het smeergeldschandaal bij de Nederlandse maritieme dienstverlener SBM Offshore heeft de Braziliaanse regering in verlegenheid gebracht. Oliegigant Petrobras lijkt te zijn betrokken bij ruim de helft van alle gevallen van omkoping door SBM. Brazilië heeft een meerderheidsbelang in Petrobras (105 miljard euro omzet in 2013).

SBM Offshore, dat onder andere drijvende boorplatformen verhuurt, is al langer verwikkeld in een omkoopschandaal. Het bedrijf stelde zelf een intern onderzoek in, maar de omvang ervan werd nooit duidelijk, tot een oud-medewerker belastende informatie op de Wikipedia-pagina van SBM plaatste. Hij schrijft dat het bedrijf tussen 2005 en 2011 wereldwijd ruim 185 miljoen euro aan steekpenningen heeft betaald.

De informatie stond sinds afgelopen oktober online en werd begin deze maand door Quote aangehaald. Daarop begonnen vorige week ook Braziliaanse media over de zaak te schrijven.

Op de Wikipedia-pagina, die via de geschiedenis van de website nog steeds te raadplegen is, staat welke tussenpersonen in Brazilië SBM smeergeld zouden hebben betaald, en hoeveel. Van het omkoopbedrag van 185 miljoen euro zou ruim 100 miljoen euro in de zakken van tussenpersonen en Petrobras-medewerkers zijn verdwenen voor het verkrijgen van contracten met de staat. SBM heeft een meerderheidsaandeel in negen olieplatformen die de Braziliaanse overheid op dit moment huurt. Het bedrijf haalt bijna de helft van zijn inkomsten uit Brazilië.

Hoewel Petrobras in een officiële verklaring liet weten „geen officieel bericht te hebben ontvangen” van de betrokken autoriteiten over „het onderzoek naar de aantijging aan het adres van SBM Offshore”, kondigde bestuursvoorzitter Maria das Graças Silva Foster gisteren aan een intern onderzoek te zijn begonnen. De resultaten worden volgende maand verwacht.

De zaak kan een politieke valkuil voor president Dilma Rousseff worden. Zij is extra kwetsbaar door de politieke benoeming van Foster, een persoonlijke vriendin. „President Dilma Rousseff zet Petrobrás in voor haar partijbelang”, zegt de leider van de sociaal-democratische oppositiepartij PSDB, Antônio Imbassahy. „Zij stond een verhoging van de benzineprijs niet toe en heeft zo het bedrijf met publiek geld gesponsord voor eigen electoraal gewin.”

Rousseff probeerde haar hele termijn juist afstand te houden van aantijgingen van corruptie, dat wijdverbreid is in de Braziliaanse politiek. Rousseff stelt zich verkiesbaar voor een tweede termijn. In oktober zijn er presidentsverkiezingen.