...ook al werken mensen zich moe

Het ‘recht op onbereikbaarheid’ van BMW is een belangrijke stap, vindt Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Maar of deze maatregel burn-outs zal voorkomen is volgens Bakker nog maar de vraag. „Er zijn waarschijnlijk meer dingen mis binnen een bedrijf als het naar een oplossing voor burn-outs moet gaan zoeken.”

Hij onderzocht zelf welke invloed het altijd bereikbaar ‘willen’ zijn heeft op werkstress. Hij verbood de ene helft van zijn proefpersonen om ’s avonds hun e-mails te lezen, de andere helft niet. Er was een duidelijk verschil tussen beide groepen.

„Mensen die ’s avonds niet aan rust zijn toegekomen, voelen zich de volgende dag minder energiek op hun werk”, zegt Bakker. Als dit langer dan twee jaar aanhoudt raken mensen chronisch vermoeid. Ze gaan zich psychisch distantiëren van hun werk, wat uiteindelijk tot een burn-out kan leiden. „Herstellen van werkdruk in de avonduren – al dan niet geforceerd – is daarom heel belangrijk om te voorkómen dat de energie opraakt.”

De maatregel van BMW is slechts een kleine verbetering. „De behoefte die mensen voelen om in hun vrije tijd voor hun werkgever klaar te staan, wordt veroorzaakt door de bedrijfscultuur zelf. Mensen zijn onzeker over wat er van hen wordt verwacht.”

„Het risico op een burn-out neemt pas af als werknemers een gevoel van controle krijgen over hun eigen functioneren. Ze willen weten dat ze goed genoeg zijn, erkenning krijgen voor hun inzet.”

Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor de werkgever, vindt Bakker. „Dat gevoel van erkenning krijgt iemand pas als hij structureel opbouwende feedback krijgt, als er mogelijkheden zijn voor persoonlijke groei en hij een goede relatie heeft met zijn baas.”