Nieuw proces corruptie Egyptische oud-president Mubarak van start

Oud-president Hosni Mubarak op een archieffoto van 2 juni 2012, tijdens een andere rechtszaak.
Oud-president Hosni Mubarak op een archieffoto van 2 juni 2012, tijdens een andere rechtszaak. Foto EPA

De verdreven Egyptische president Hosni Mubarak en zijn twee zoons zijn vanmiddag voor een rechtbank in Kairo verschenen, meldt persbureau AP. Ze staan terecht omdat ze miljoenen euro’s aan publiek geld zouden hebben verkwist dat was uitgetrokken voor de renovatie van presidentiële paleizen.

De zitting van vandaag is de eerste na een maandenlange schorsing van de zaak. Het proces begon in augustus maar de rechtbank stuurde de zaak terug naar de openbaar aanklager, die vier nieuwe verdachten aandroeg. Die verdachten zouden managementfuncties in het project hebben gehad.

Er loopt ook een andere, grotere rechtszaak tegen Mubarak: in 2012 werd de met zijn gezondheid kwakkelende president, die vandaag in rolstoel in de rechtbank verscheen, veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij ervoor verantwoordelijk wordt gehouden dat bij de opstand van 2011 betogers om het leven kwamen. Een hogere rechtbank oordeelde echter dat het proces over moest en Mubarak kwam bovendien vrij uit de gevangenis omdat hij de maximumperiode van twee jaar in voorlopige hechtenis had doorgebracht. Hij staat nu onder huisarrest en staat opnieuw terecht.

De inmiddels 85-jarige Mubarak was bijna dertig jaar aan de macht en overleefde zeker zes aanslagen op zijn leven voordat een enorme opstand begin 2011 een einde maakte aan zijn regime.