Niet dromen, gewoondoen

Zangeres Stefany June maakt vrolijke, uptempo indiepop // De van oorsprong Duitse woont in Utrecht en is gek op dieren // Maar gekker nog op iets nieuws doen, zoals optreden in de auto terwijl je lift

‘Je kunt alles wat je wilt!” roept zangeres Stefany June uit tijdens het interview. Ze bezingt dit motto in het nummer ‘Anything We Wanna’, van haar gelijknamige debuutalbum dat volgende week uitkomt. Het is ook de lijfspreuk van de van oorsprong Duitse, geboren als Stefanie Martens (25), die zes jaar geleden haar neus voor avontuur volgde en vanuit het Duitse Bielefeld naar Enschede verhuisde om daar aan de ArtEZ Popacademie te studeren.

Martens’ animalistische indiepop, zoals ze haar vrolijke, uptempo electropop à la de Deense genregenoten The Asteroids Galaxy Tour omschrijft, bezorgde haar een plek in het tv-programma De Beste Singer Songwriter van Nederland, en een felbegeerde minuut bij De Wereld Draait Door.

Dierenwereld

Animalistisch is een passende omschrijving, want dieren komen in alles wat June aanraakt terug. Een single getiteld ‘Burning Like A Firefly’, songteksten als „I’m a shark, you’re a tiger” en haar eerste EP Cozy Cat, die ook nog is uitgebracht op haar eigen label Galaxy Cat Records.

„In mijn kamer komt het dierenthema terug in dingen die ik mijn leven lang heb verzameld: een boekje met een luipaardenprint, kleding met dieren erop. Ik heb een paardenmasker, waar ik een lamp achter heb gezet. ” Ze heeft zich gestoken in een trui met geborduurde vogels en een paarse legging met verenprint. „Op een gegeven moment kwam het zelfs in mijn teksten terug.”

Nu pas zet ze het bewust in. „Ik gebruik het meer als metafoor, dieren zijn leuk om iets mee uit te drukken.” Op haar albumhoes staat June met een tekening van een adelaar en in de video van de huidige single ‘Is It The Whiskey’ verandert ze van een zwarte panter in een Siberische tijger door zichzelf onder te dompelen in een melkbad. „Die adelaar heeft voor mij de betekenis van vliegen, vrijheid, jong zijn.”

We moeten duiken

Martens wil mensen bewust maken van hun soms volgzame houding. In de eerste regels van ‘Dipsy Diver’ – een verbastering van deep sea diver – zingt ze: ‘Up there, we could only find robots, executed hearts.’ Waarmee ze zoveel wil zeggen als: mensen doen alleen wat hun wordt opgedragen. We moeten juist naar beneden ‘duiken’, daar kunnen we namelijk aan ‘mind recreation’ doen. „Dat gaat over onze generatie”, zegt June. „Dat we zo zijn volgestopt met van alles, sociale media, noem maar op. We hebben eigenlijk genoeg als we elkaar hebben, dat is de kern van het liedje.”

Om los te komen van het stramien van het leven en om haar eigen leven meer schwung te geven, bedacht June eens wat anders voor een tour. „Iemand vertelde me over de ‘Firsty Generation’, dat je het leuk vindt om dingen te doen die je nog nooit hebt gedaan, maar dat je ook dingen wilt doen omdát je ze nog nooit hebt gedaan. Ik wilde bijvoorbeeld supergraag reizen door Australië, dus dat heb ik vorig jaar gewoon gedaan. Niet alleen maar dromen, gewoon doen. Nu ik in Utrecht woon, wil ik bijvoorbeeld niet steeds naar hetzelfde café, maar elke keer een nieuwe ontdekken. Dat zit in mijn instinct.”

Snelwegconcerten

Ze verwerkte die instincten in ‘bucketlistoptredens’. Het aantal optredens van die tour staat niet vast, want het zou zomaar een project van meerdere jaren kunnen worden, vertelt June. „Ik wil dingen doen die me een leuke ervaring opleveren.” Zoals een reeks akoestische optredens in de auto van degene met wie je dan meelift, die June de naam ‘highway concert tour’ geeft. „Het lijkt me heel gaaf om hun reactie te zien. Ik wil mensen ook aanmoedigen tot interactie: dat ze me ook vertellen wat zij gedaan hebben, of me tips geven. Maar bovenal: ik wil mensen inspireren hun leven wat bonter te maken.”