Niet bevallen of cremeren tijdens de nucleaire top

Wordt het eind maart chaos rondom Den Haag? Valt mee, zeggen organisatoren.

Verloskundige Mathilde van Dorp weet nog niet precies wat de gevolgen van de internationale topconferentie in Den Haag zullen zijn. Het wordt in ieder geval „een gigantisch drama”. Haar verloskundigenpraktijk De Witte Uil in Wassenaar vreest dichtslibbende wegen; de nabije doorgaande weg A44/N44 wordt in de richting Den Haag gereserveerd voor delegaties. Verloskundigen van het Bronovoziekenhuis in Den Haag zullen om die reden vroeger in de auto stappen. Van Dorp hoopt dat er snel een oplossing komt. „Dit geeft onrust bij zwangeren. Ze zijn als de dood om die dagen te bevallen.”

Over een maand komen ruim vijftig regeringsleiders en duizenden andere betrokkenen naar het World Forum in Den Haag voor de Nuclear Security Summit (NSS). Voor de politie wordt dit de grootste veiligheidsoperatie ooit. Ook het autoverkeer in de Randstad zal de gevolgen merken, door wegafsluitingen tussen Schiphol en Den Haag. De impact van de conferentie op omwonenden en bedrijven wordt steeds duidelijker.

Uitvaartorganisatie Barbara Noordwijk zit vlak naast een afgesloten weg. Medewerker Areen van der Plas vreest met lijkwagens in een verkeerschaos terecht te komen. Terwijl je bij crematoria absoluut niet te laat kunt komen. „Dan krijg je een boete. Dat kunnen we de familie echt niet in de schoenen schuiven.” Ze is ook bang dat nabestaanden langer moeten wachten nadat ze een overlijden hebben gemeld.

In de directe omgeving van het World Forum is meer duidelijkheid. Bedrijven en omwonenden zeggen vrijwel allemaal dat ze goed contact hebben met de gemeente. „Je bent natuurlijk niet blij als zo’n top bij jou in de buurt is”, zegt directeur Edwin Prevoo van incassobureau Intrum Justitia, „maar ik begrijp het grotere economische belang voor Nederland.” Het grootste deel van zijn personeel werkt tijdens de top op een andere locatie in de stad.

Notaris Christiaan Rosenberg Polak geeft zijn personeel twee vakantiedagen cadeau. Lijdt hij daardoor veel financiële schade? „Daar heb ik geen seconde over nagedacht. Mijn personeel krijgt vrij, dus ik ook.”

Nutsschool Zorgvliet, die 24 en 25 maart studiedagen heeft, is zelfs blij met de topconferentie. „Groep 8 is bezig met hele leuke projecten over de top”, zegt directeur Sylke Bosch.

Bij een bewonersbijeenkomst gisteravond in het World Forum was de sfeer gemoedelijk. De honderden aanwezigen stelden praktische vragen aan burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) en de Haagse politiechef Paul van Musscher, en toonden alle begrip voor de aangekondigde hekken, camera’s en parkeerverboden.

De twee deden vooral hun best om de bewoners te vertellen dat het allemaal wel meevalt. Berichten in de media over een mogelijke verkeerschaos in Den Haag waren overdreven, zegt Van Aartsen. „Maar het is verstandig om niet met de auto te gaan.”

Ook vragen over terrorismedreiging werden gerelativeerd. Een man zegt zich voor te kunnen stellen dat kwaadwillenden nucleaire vuurpijlen afschieten. Hij vraagt zich af: moeten de buurtbewoners alvast jodium inslaan als antioxidant? Gegniffel in de zaal.

„Er is geen scenario zo gek of we hebben het zelf ook verzonnen”, reageert politiechef Van Musscher. „U hoeft geen jodium te kopen.” Het veiligheidsrisico is laag, zegt Van Aartsen, vanwege het „vreedzame” onderwerp: de aarde veilig houden door nucleair materiaal op te ruimen.

Op eenzelfde manier worden praktische vragen gepareerd. Als een vrouw vraagt of er ’s nachts niet te veel herriemakende helikopters rondvliegen, antwoordt Van Musscher: „U kunt rustig slapen.”