Meer bruikbare tips bij Meld Misdaad Anoniem

Bij Meld Misdaad Anoniem heeft vorig jaar 15.700 tips tips doorgegeven aan de politie en andere organisaties. Dat is een stijging van vijf procent ten opzichte van 2012. De tips zorgden voor bijna tweeduizend aanhoudingen.

Een telefoon bij Meld Misdaad Anoniem, kortweg M.
Een telefoon bij Meld Misdaad Anoniem, kortweg M. Foto ANP / Lex van Lieshout

Meld Misdaad Anoniem heeft vorig jaar 15.700 tips doorgegeven aan politie en opsporingsinstanties. Dat is een stijging van vijf procent ten opzichte van 2012. De tips zorgden voor bijna tweeduizend aanhoudingen, vierhonderd meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de analyse die de anonieme tiplijn maakte van de jaarcijfers.

De meeste mensen werden aangehouden voor betrokkenheid bij drugshandel. Bij de ruim negenduizend meldingen daarvan werden 1124 mensen aangehouden.

Ontdekking grote drugslabs

In totaal kreeg de tiplijn 110 meldingen over drugslaboratoria, anderhalf keer meer dan in het jaar daarvoor. Een aantal leidde tot het ontdekken van een groot bedrijfspand in Rosmalen waar dagelijks zo’n 250 liter mdma werd geproduceerd, goed voor 250 duizend xtc-pillen. Andere tips leidden naar drugslabs in Hendrik Ido Ambacht en Tilburg.

Ook kreeg het meldpunt meer tips binnen over gedwongen en illegale prostitutie; de 303 meldingen waren er 36 procent meer dan vorig jaar. Het aantal meldingen van overvallen nam juist met datzelfde percentage af. De tiplijn kreeg in totaal 423 meldingen binnen van overvallen, de grootste categorie in aantallen.

Drie miljoen inbeslaggenomen witwasgeld

Een andere opvallende stijger is het aantal meldingen van witwassen, afpersing en crimineel vermogen. Daarover kwamen 211 meldingen binnen, ruim een derde meer dan in 2012. Met die tips werd ruim drie miljoen euro in beslag genomen, bijna vijf keer zo veel als in 2012, aldus de tiplijn.