Journalist uit VS houdt toch van ons

Journalist Matthew Futterman was de Nederlandse dominantie bij het schaatsen vorige week zat. Dat schreef de Amerikaan in The Wall Street Journal na de drie medailles op de 1.500 meter bij de vrouwen. Futterman noemde de Nederlanders opportunistisch. Zij hebben zich immers bekwaamd in een sport waarin ze gemakkelijk veel medailles konden winnen wegens gebrek aan serieuze concurrentie. Hij noemde de Nederlandse medailleoogst zelfs ‘absurd’.

De reacties waren niet mals. De auteur werd door verschillende Nederlanders per e-mail beschimpt en bedreigd. Eén afzender schreef zelfs Futtermans gezicht met zijn vijftig jaar oude vuisten te willen bewerken.

Daarop besloot Futterman vandaag een excuusbrief te publiceren op de website van de krant. Daarin spreekt hij nederig van een misverstand. Hij zegt „te houden van alles dat Nederlands is”. Zo eet hij graag frietjes met mayonaise, was hij als kind fan van Ruud Gullit, zou hij een moord doen voor een Amstel Light, fietst hij naar zijn werk en heeft hij een oranje winterjas. „Het was niet persoonlijk bedoeld”, schrijft Futterman ten slotte. „Zolang ik maar geen vijftig jaar oude vuisten in mijn gezicht krijg.”