Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Maastricht mag wietverkoop aan buitenlanders verbieden

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes mag wietverkoop aan buitenlanders verbieden.
Burgemeester van Maastricht Onno Hoes mag wietverkoop aan buitenlanders verbieden. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Het verbod op de verkoop van softdrugs aan buitenlanders is niet in strijd met discriminatieverboden. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vandaag geoordeeld in zeven zaken die door drie coffeeshops waren uitgelokt.

Om het drugstoerisme tegen te gaan had burgemeester van Maastricht Onno Hoes de coffeeshops in zijn gemeente verboden om nog drugs aan buitenlanders te verkopen. Dat zogenoemde ingezetenencriterium komt volgens de coffeeshops neer op discriminatie. Om een rechtszaak uit te lokken, gingen zij door met de verkoop aan buitenlanders. Het Openbaar Ministerie vervolgde de coffeeshops daarom.

Het hof oordeelt nu dat het onderscheid dat wordt gemaakt op grond van nationaliteit gerechtvaardigd is, omdat daarmee overlast van drugstoerisme wordt bestreden. Dat het criterium in andere coffeeshopgemeenten nog niet van toepassing is, verandert daar volgens het hof niks aan.

De boetes van 2.500 euro die de rechtbank eerder oplegde aan de eigenaren van de coffeeshops blijven staan. Naast de boete van 2.500 euro krijgen de eigenaren een voorwaardelijke taakstraf van 75 uur. De boetes voor medewerkers en portiers zijn komen te vervallen: zij kregen alleen nog een voorwaardelijke boete van 450 euro. Justitie had onvoorwaardelijke boetes van 250 euro geëist.

Veertien andere zaken opnieuw naar de rechter

De politierechter oordeelde eerder in veertien andere zaken dat het OM niet-ontvankelijk was in de vervolging van personeel en uitbaters van de coffeeshops. Volgens het hof is het OM wel ontvankelijk; daarom moet de rechtbank in Limburg deze zaken opnieuw behandelen.

Vanmiddag vanaf vier uur debatteert de Tweede Kamer over het coffeeshopbeleid van het kabinet. Daar wordt onder meer gesproken over de onlangs opgelaaide discussie over de regulering van hennepteelt, en over het ingezetenencriterium. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten vindt dat alleen een krachtige aanpak, zoals het genoemde criterium, drugscriminaliteit en overlast kan terugdringen.

Vanmiddag is er een debat over wiet, maar er zal niets veranderen, schreef redacteur Annemarie Kas vandaag in nrc.next. Lees het hele stuk hier. Abonnees lezen het gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.