Sotsji dag 12: zilver en brons voor Wüst en Kleibeuker, bobsleedames knap vierde

Ireen Wüst en Carien Kleibeuker zorgden voor twee nieuwe schaatsmedailles op de 5.000 meter. Ze wonnen zilver en brons. De Nederlandse vrouwen in de tweemansbob werden heel knap vierde. Titelverdediger Nicolien Sauerbreij werd in de achtste finales uitgeschakeld op de parallelreuzenslalom. Lees ons liveblog terug.

Ireen Wüst geeft Carien Kleibeuker een zoen. Links Martina Sáblíková.
Ireen Wüst geeft Carien Kleibeuker een zoen. Links Martina Sáblíková. Foto AP/ Patrick Semansky

En morgen dan?

Morgen wordt een, voor Nederland dan, vrij saaie dag. Geen enkele landgenoot komt in actie. Wat gebeurt er wel?

- Freestyleskiën: de halfpipe bij de vrouwen en de skicross bij de mannen
- De noordse combinatie voor mannenteams (grote schans)
- De beslissing bij het kunstrijden voor vrouwen
- De finale en de bronzen finale bij het ijshockey (vrouwen): Canada - VS voor goud en zilver, Zwitserland - Zweden voor brons
- De finale en de bronzen finale bij het curling (vrouwen): Zweden - Canada voor goud en zilver, Groot-Brittannië - Zwitserland voor brons

programma

Op de valreep toch nog wat nieuws

Excuus, er gebeurde toch nog wat. De Zuid-Koreaanse titelverdedigster bij het kunstrijden leidt na de korte kür van vandaag. Yuna Kim kwam tot 74,92 punten. De Russin Adelina Sotnikova eindigde als tweede, de Italiaanse Carolina Kostner als derde.

kunstrijden

We gaan afsluiten

Er wordt niet meer gesport in en rond Sotsji. Er wordt mooi nagebabbeld bij Studio Sportzomer (meekijken!), ook leuk, maar verder niet. Tijd dus om de balans van de dag op te maken. Dit is wat je vandaag hebt gemist:

- Weer twee Nederlandse medailles, dat maakt 22. Ireen Wüst en de 35-jarige Carien Kleibeuker wonnen respectievelijk zilver en brons op de 5 kilometer. Goud ging niet heel verrassend naar de Tsjechische Martina Sáblíková. Yvonne Nauta, de andere Nederlandse, werd zesde. In het schaatstoernooi rest nu alleen nog de ploegenachtervolging bij de mannen en de vrouwen. De voorrondes beginnen vrijdag, de finales zijn zaterdag.
- Een zeer knappe prestatie van de tweemansbob bij de vrouwen. Esmé Kamphuis en remmer Judith Vis eindigden als vierde, mede dankzij een sterke vierde en laatste heat. Canada won het goud, zilver en brons ging naar Amerika 1 en 2.
- Snowboardster Nicolien Sauerbreij heeft haar olympische titel op de parallelreuzenslalom niet verdedigd. Ze werd op een paar honderste uitgeschakeld in de achtste finales. Esmé Dekker, het 17-jarige talent, werd al eerder uitgeschakeld. De Zwitserse Patrizia Kummer won het goud en werd dus opvolger van Sauerbreij.

Andere medailles:

- Ole Einar Bjørndalen is de succesvolste winterolympiër ooit. De biatlonlegende , 40 jaar inmiddels, behaalde vandaag goud op de gemengde estafette met Noorwegen. Het is zijn 13de olympische medaille. Daarmee overtreft hij langlauflegende Bjørn Dæhlie. Hij won er 12.
- De Amerikaanse Rus Vic Wild won het goud op de parallelreuzenslalom bij de mannen.
- De Amerikaan Ted Ligety was de beste op de reuzenslalom bij het skiën. Steve Missillier (Frankrijk) won zilver, Alexis Pinturault (ook Frankrijk) het brons. Marcel Hirscher, de Oostenrijker met de Nederlandse moeder, werd vierde.
- De Finse langlaufers wonnen goud op het onderdeel teamsprint (klassiek), Rusland won zilver, Zweden won brons.
- De Noorse langlaufers wonnen goud op het onderdeel teamsprint bij de vrouwen, voor Finland en Zweden.

Niet-medaillenieuws:

- Rusland rouwt. De Russische ijshockeyers verloren hun kwartfinale van Finland (3-1). Canada en de VS wonnen beide hun kwartfinales en treffen nu elkaar in de halve finale, een herhaling van de olympische finale van vier jaar geleden.
- De curlingfinale bij de mannen gaat tussen Canada en Groot-Brittannië. Canada versloeg China (10-6), Groot-Brittannië versloeg Zweden (6-5)

Canada en VS in herhaling olympische finale

De standen in beide wedstrijden zijn zo gebleven. De VS versloegen Tsjechië in hun kwartfinale gemakkelijk (5-1) en Canada won nipt van Letland (2-1). Beide landen spelen nu tegen elkaar. Een ware kraker: vier jaar geleden stonden ze in een bloedstollende olympische finale tegenover elkaar. Toen won Canada.

ijshockey

Canada nadert halve finale

De Canadese ijshockeymannen zijn op voorsprong gekomen tegen Letland: 2-1. Het einde van de wedstrijd nadert.

De VS staat inmiddels ruim voor tegen Tsjechië: 5-2.

ijshockey

Video: Kamphuis/Vis vierde

In de vierde en laatste heat waren de Nederlandse bobsleedames de op een na snelsten. Het bracht Esmé Kamphuis en Judith Vis naar een vierde plek. Bekijk de heat door op de foto te klikken.

De tweemansbob van Kamphuis en Vis.

De tweemansbob van Kamphuis en Vis. Foto AFP/ Lionel Bonaventure

bobsleeën

Canada tegen Groot-Brittannië in finale curling

Canada en Groot-Brittannië spelen tegen elkaar in de olympische finale bij het curling voor mannen. Canada versloeg China met 10-6 in de halve finale en Groot-Brittannië versloeg Zweden met 6-5.

Groot-Brittannië is zeker van de eerste olympische medaille bij het curling voor mannen sinds de sport in 1998 terugkeerde op het olympische programma.

curling

VS geeft eerste plek uit handen, Nederland vierde

De bob van de Verenigde Staten 1 geeft de voorsprong in een bijzonder slordige heat uit handen en het is Canada dat het goud wint. Brons gaat naar het tweede team van de VS.

Kamphuis en Vis worden in de Nederlandse bob heel knap vierde.

bobsleeën

Toch nog dichtbij

Heel jammer, maar dat zat erin. Ondanks een allerminst vlekkeloze rit blijft Verenigde Staten 2 de Nederlandse bob voor, met 0,66 seconden. Kamphuis en Vis worden vierde, wat nog steeds een heel sterke prestatie is.

bobsleeën

Kamphuis en Vis stijgen

De Nederlandse bob wordt sowieso vierde. Ze gaan de Duitse bob voorbij. Het podium lijkt onmogelijk.

bobsleeën

Tijd goed genoeg om nog plekje te stijgen?

De heat van de Nederlandse bob gaat in 58,03, een goede tijd. Is het genoeg om een plekje te stijgen? Ze worden sowieso vijfde.

bobsleeën

Bergsma niet op ploegenachtervolging?

Twitter avatar stevendalebout Steven Dalebout Anema wil Bergsma en De Jong zaterdag mee laten doen aan marathon in Heerenveen. Hij gaat vanavond toestemming vragen aan NOC*NSF.

Hij zou al waarschijnlijk niet bij de eerste drie horen. Dat zijn waarschijnlijk namens Nederland Kramer, Blokhuijsen en Verweij.

schaatsen

Tussenstanden ijshockey

Er zijn momenteel twee kwartfinales in het mannenijshockeytoernooi bezig. De VS leidt na één periode comfortabel met 3-1 tegen Tsjechië. Huidig olympisch kampioen Canada staat met 1-1 gelijk tegen Letland.

Eerder op de dag werden, tot verdriet van het thuisland, de Russen uitgeschakeld. Finland was met 3-1 te sterk.

ijshockey

Laatste run tweemansbob Kamphuis

Het podium is niet meer haalbaar voor de Nederlandse vrouwenbob van Esmé Kamphuis en Judith Vis, dan moet er wel iets heel raars gebeuren. Een vierde plek ten koste van de Duitse bob, is nog wel mogelijk. Volg de vierde en laatste run bij de NOS (kopje bobsleeën).

bobsleeën

Het antwoord is: ja, een voorzichtige

Maar hij was er, een heel kleine glimlach bij Kramer. Je kunt klikken voor een groter formaat.

Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong. Zilver, goud, brons.

Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong. Zilver, goud, brons. Foto AFP/ Loic Venance

schaatsen

Medaille-uitreiking 10 kilometer

Jorrit Bergsma, Sven Kramer en Bob de Jong krijgen momenteel hun medailles van de 10 kilometer uitgereikt. Kan er íets van een lachje af bij Kramer vandaag? Kijk live mee bij de NOS.

schaatsen

Foto: de vrouwenbob

Esmé Kamphuis en Judith Vis stegen zojuist een plekje. Een medaille is bijna onmogelijk, maar een plekje stijgen zit er nog best in. En vierde worden is ook een bijzonder goede prestatie.

Foto AFP/ Leon Neal

bobsleeën

Nederlandse bob stijgt naar vijfde plek

De run van de Nederlanders gaat in 58,20. Daarmee stijgt de tweemansbob naar de vijfde plek. Een medaille zal waarschijnlijk buiten bereik blijven, daarvoor is de afstand tot het podium te groot. Er volgt nog één run.

bobsleeën

Zometeen: de Nederlandse tweemansbob

Esmé Kamphuis en Judith Vis komen zo in actie in de tweemansbob. Ze staan na twee runs zesde. Kijk live mee bij de NOS .

bobsleeën

Foto: Karzai aan de bar

Veel internationale politici in Sotsji, zo ook de Afghaanse president Hamid Karzai:

Twitter avatar sachakester Sacha Kester Nog een mooi plaatje! Hamid Karzai in zijn eentje aan de bar in Sotsji RT @ksieff: http://t.co/ppG4UzsxLp

Brons = geluk

En meer mooie foto's van de winnaar van het brons op de 5.000 meter.

Kleibeuker met haar coach. Foto AP / Pavel Golovkin

Kleibeuker en haar dochter. Foto AP / Pavel Golovkin

schaatsen

Kemkers feliciteert ook mini-Kleubeuker

Twitter avatar FrankWoest Frank Woestenburg Mooi moment in de mixed-zone. Gerard Kemkers feliciteert Annemijn Kleibeuker met het brons van mama #TeamNL http://t.co/0DwXdzYrIE

schaatsen

Bjørndalen wint zijn dertiende olympische medaille - een record

De beste Winterolympiër ooit is sinds enkele minuten geleden Ole Einar Bjørndalen. Bij de biatlon, relay gemengd, wonnen de Noren goud. Niemand anders won ooit zoveel medailles als de nu veertigjarige Bjørndalen: dertien stuks.

Ole Einar Bjørndalen op weg naar zijn dertiende medaille. Foto AFP / Odd Andersen

Zijn olympische erelijst:

1998, Nagano: 1x goud (sprint), 1x zilver (estafette)
2002, Salt Lake City: 4x goud (individueel, sprint, achtervolging, estafette)
2006, Turijn: 2x zilver (individueel, achtervolging), 1x brons (massastart)
2010, Vancouver: 1x goud (estafette), 1x zilver (individueel)
2014, Sotsji: 2x goud (sprint, relay gemengd)

biatlon

Sáblíková: toch een verrassing dat ik won

Sáblíková zei daarna dat het ondanks haar favorietenrol een verrassing was dat ze goud won, omdat Wüst tijdens de race op een gegeven moment wel erg veel voorsprong had. "Als je vijftig meter achterop rijdt, twijfel je toch. Maar daarna ging ik sneller en sneller." Ze zei verder dat ze nu "so much happy" is.

Sáblíková: goud. Foto Reuters / Marko Djurica

schaatsen

Wüst: dit was de enige manier waarop ik kon rijden

Tegenover de NOS reageerde Ireen Wüst zojuist. Ze zei erg blij te zijn met deze zilveren medaille.

"Ik heb er heel hard voor geknokt, alles gegeven. (...) Dit was de enige manier waarop ik kon rijden."

"Als we nu nog goud winnen op de ploegenachtervolging... de Spelen zijn nu al geslaagd, maar dan zijn ze nog meer geslaagd."

schaatsen

Mama heeft brons gewonnen

Een Mart Smeets-achtige tweet van NOS-verslaggever Han Kock, vergezeld van een mooie foto.

Twitter avatar NOShan70 Han Kock Is dit mooi? Ja dit is mooi. Carien Kleibeuker heeft brons en dat vier je zo...#OS2014 http://t.co/sDRxdM27hu

schaatsen

Los bericht over de uitslag

Lees hier ons losse bericht over de 5.000 meter bij de vrouwen.

schaatsen

Wüst erg blij met derde zilver van deze Spelen

Hoe reageerde Wüst op haar zilveren medaille? Wel, ze was er erg blij mee.

Wüst is blij met zilver. Foto AFP / Andrej Isakovic

schaatsen

De top-tien van de 5.000 meter voor vrouwen

1 Martina Sáblíková, 6:51.54
2 Ireen Wüst, 6:54.28 (+2.74)
3 Carien Kleibeuker, 6:55.66 (+4.12)
4 Olga Graf, 6:55.77 (+4.23)
5 Claudia Pechstein, 6:58.39 (+6.85)
6 Yvonne Nauta, 7:01.76 (+10.22)
7 Mari Hemmer, 7:04.45 (+12.91)
8 Stephanie Beckert, 7:07.79 (+16.25)
9 Anna Tsjernova, 7:08.71 (+17.17)
10 Shoko Fujimura, 7:09.65 (+18.11)

schaatsen

Sáblíková in beeld

En hier de winnaar. Ze prolongeerde haar olympische titel op de 5.000 meter.

Martina Sáblíková. Foto AFP / Andrej Isakovic

Nederland heeft nu 22 medailles

Met weer twee medailles erbij staat het totaal deze Spelen voor Nederland nu op 22. Zes goud, zeven zilver, negen brons. En: op alle individuele afstanden bij het schaatsen stond er een Nederlander op het podium.

Een blije Carien Kleibeuker. Foto AP / Matt Dunham

schaatsen

Goud Sáblíková, zilver Wüst, brons Kleibeuker

Nauta en Pechstein komen niet aan de tijden die er al stonden. Ze worden vijf (Pechstein) en zes (Nauta). De Nederlandse kan de hoge verwachtingen dus niet waarmaken. Wüst wel - zij behaalt een erg knappe tweede plek achter topfavoriete Sáblíková. Voor de 35-jarige Kleibeuker, de oudste Nederlandse deelneemster ooit aan de Winterspelen, is het brons een prachtig resultaat.

De nummers één en twee van de 5.000 meter, met coach Kemkers ernaast. Foto AP / Pavel Golovkin

schaatsen

Goud voor Sáblíková

Het goud voor Sáblíková lijkt vast te staan, beide dames blijven daar nu op achter. Ook het zilver van Wüst komt waarschijnlijk niet in gevaar.

schaatsen

Nauta en Pechstein naast elkaar

Nauta en Pechstein verliezen op 3.000 meter op het schema van Sáblíková. Beiden bedreigen ze nu vooral het brons van Kleibeuker.

schaatsen

Sáblíková nieuwe snelste tijd, Wüst nu tweede

Sáblíková doet 't in 6:51,54, Wüst in 6:54,28. Ze staan nu dus één en twee. Kleibeuker schuift op naar de derde plek. Nu de slotrace, met Yvonne Nauta en Claudia Pechstein.

schaatsen

Spanning bij Wüst en Sáblíková

Wüst loopt voor op Sáblíková, maar die rijdt inmiddels snellere rondjes. Nog drie.

schaatsen

Graf komt net niet aan tijd Kleibeuker

Ondertussen behield Kleibeuker haar snelste tijd op het nippertje: de Russische Graf bleef er nét achter. Het verschil was 0,12. Nu Wüst en Sablikova. (Het gaat zo snel dat we geen tijd hebben voor al die accentjes op haar naam.)

schaatsen

IJshockeyploeg Rusland (nu echt) uitgeschakeld

Dit hadden ze niet verwacht in Rusland: de mannenijshockeyploeg is in de kwartfinale al uitgeschakeld. Het werd 1-3 tegen Finland. Een drama voor de Russen.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof In #Vancouver2010 werden #RUS ook al in de kwartfinale uitgeschakeld, door Canada. Het land sprak er toen al schande van.

Fans treuren. Foto AP / Morry Gash

ijshockey

Kleibeuker rijdt 6:55,66, snelste tijd tot nu toe en persoonlijk record

Haar eindtijd is 6:55,66. Een persoonlijk record.

schaatsen

Kleibeuker op weg naar snelste tijd

Kleibeuker rijdt met nog vier rondjes te gaan 4,21 voor op het schema van Hemmer.

schaatsen

Miller meldt zich af voor slalom

De Amerikaan Bode Miller doet niet mee aan de slalom. Hij heeft een pijnlijke knie overgehouden aan de reuzenslalom.

reuzenslalom

5.000 meter nu écht begonnen: Carien Kleibeuker aan de start

Stephanie Beckert en Maria Lamb kwamen net, voor de dweil, niet aan de 7:04,45 van Hemmer. De eerste vier ritten zijn achter de rug. Nu gaat 't echt beginnen: Carien Kleibeuker aan de start. Hier de NOS-livestream (of zet Nederland 1 op) (of volg dit liveblog).

schaatsen

Update vanuit de Bolsjoi Ice Dome

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Veel Finse vlaggen in de Bolshoy Ice Dome bij de derby FIN - RUS. Nog altijd 3-1 voor FIN. RUS minder gevaarlijk dan in de tweede periode.

ijshockey

Kleibeuker oogt nerveus, vlak voor haar race

Een nerveuze / ontroerde / betraande Kleibeuker, zo lijkt het. Op het middenterrein. Ze moet straks naar de start.

Kleibeuker. Screenshot NOS

schaatsen

Poetin en Medvedev niet bepaald dolblij

Aansluitend op de vorige update: deze tweet.

Twitter avatar b_judah Ben Judah Putin and Medvedev watching the Hockey. https://t.co/ztsySmm7eT

Alleen: niet echt. Foto is twee dagen oud. Al zal het weinig verschillen van de gemoedstoestand van de twee heren op dit moment.

ijshockey

Nog steeds 1-3

Rusland - Finland: 1-3. Nog één periode te gaan. De gouden medaille die heel Rusland (Poetin incluis) misschien wel het liefst wilde hebben, is nu ver weg.

ijshockey

Wüst gooit 't lichaam los

Ondertussen bereidt Wüst zich voor op haar race: de een na laatste, tegen Sáblíková.

Wüst maakt het lichaam los. Screenshot NOS

schaatsen

Noorse nu de snelste op 5km

Bij de 5.000 meter is de snelste tijd nu voor de Noorse Mari Hemmer: 7:04,45. Zij is de snelste van de zes nu gefinishte dames.

schaatsen

Puck wil er niet in bij de Russen

Nog steeds 1-3.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Zware druk van de Russen op het Finse doel in de tweede periode, maar de puck wil er niet in. Nog altijd 3-1 voor FIN. #Sochi2014

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Russische ijshockeyers staan al vanaf de eerste minuut van het toernooi stijf van de stress. Het land eist goud in #Sochi2014. Powerplay nu

ijshockey

Leden Pussy Riot aangevallen in Sotsji

Niet-sport-nieuws uit Sotsji. Persbureau Novum meldt:

Leden van de Russische punkband Pussy Riot zijn woensdag in Sotsji aangevallen door kozakse militieleden die zwepen hanteerden. Ook pakten de militieleden de kenmerkende felgekleurde bivakmutsen van de bandleden af.
De leden van Pussy Riot hadden zich verzameld in een restaurant in het centrum van Sotsji, op zo'n dertig kilometer afstand van het olympisch dorp. Toen ze het restaurant verlieten, werden ze belaagd door kozakken, die door de Russische politie vaker worden ingezet om te patrouilleren op straat.
De bandleden wilden aan een optreden beginnen, maar een van de kozakken sloopte hun gitaar. Het incident duurde nog geen vijf minuten. Een van de bandleden, een man, had na afloop bloed op zijn gezicht. Hij zei tegen de grond te zijn gewerkt door de militieleden.

Russische ijshockeyploeg in grote problemen tegen Finland

De Russen kijken ondertussen nagelbijtend naar de kwartfinale bij het ijshockey. Onze sportredacteur Rob Schoof mailt:

"Ik zit bij de ijshockey-kwartfinale tussen Finland en Rusland: 3-1 in de tweede periode. Zou een drama zijn als de Russen eruit vliegen."

Rusland werd vooraf gezien als één van de favorieten voor het goud, maar dreigt nu dus niet verder te komen dan de laatste acht. De livestream van de NOS is hier te volgen, maar hier in het liveblog blijven we het ook volgen. En Schoof twittert ook live mee.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Finland komt op 3-1 in de QF tegen Rusland. Doodse stilte in de Bolshoy Ice Dome. #Sochi2014 #ijshockey

Leo Komarov (Finland, links) in duel met de Rus Alexander Ovechkin. Foto AFP / Alexander Nemenov

Eerste vier ritten zijn nog niet zo interessant

Wanneer moeten we iets meer op het puntje van onze stoel gaat zitten? Volgens Scholten valt er in de eerste vier ritten nog niet veel te zien. Daarna wordt het spannender, met eerst Kleibeuker. De laatste twee ritten zijn het belangrijkst, met de clash tussen Sáblíková en Wüst in de voorlaatste rit en daarna nog Nauta tegen Pechstein. Schakel rond 15.30 uur in als je vooral die laatste twee ritten wil zien.

1. Katarzyna Wozniak - Bente Kraus
2. Ivanie Blondin - Shoko Fujimura
3. Anna Tsjernova - Mari Hemmer
4. Stephanie Beckert - Maria Lamb
5. Masako Hozumi - Carien Kleibeuker
6. Shiho Ishizawa - Olga Graf
7. Ireen Wüst - Martina Sáblíková
8. Yvonne Nauta - Claudia Pechstein

Een Russische op de tribune van de Adler Arena, waar de 5.000 meter voor vrouwen straks begint. Foto Reuters / Issei Kato

schaatsen

'Sáblíková staat boven de rest'

Nog een kwartiertje en dan begint de 5.000 meter voor vrouwen. Een Nederlandse overheersing, zoals gisteren bij de 10.000 meter voor mannen, zit er vandaag niet in. Voor Wüst is dit immers niet haar sterkste afstand. De Tsjechische Martina Sáblíková is de grote favoriet.

Sportredacteur Maarten Scholten zegt vanuit Sotsji dat zij de grootste kans maakt op goud.

"Sáblíková staat boven de rest. Ze won deze afstand al zes keer op het WK en is regerend olympisch kampioen. Daarnaast is Pechstein een outsider. Ze is niet in goede doen, maar als ze een beetje haar normale niveau haalt..."

Wat mogen we van de drie Nederlandse dames verwachten?

"Nauta doet het erg goed in de training en heeft zich, in tegenstelling tot Wüst, volledig kunnen richten op deze afstand. Voor Wüst is dit niet de ideale afstand, maar ze is er in de afgelopen twee jaar wel aanmerkelijk beter in geworden. Kleibeuker reed ondertussen vooral marathons en dat is een uitstekende basis voor deze afstand. Zij kan een erg strakke race rijden en maakt een reële kans op een medaille."

Bij dit willekeurig gekozen online gokkantoor is de Tsjechische ook de grote favoriet, gevolgd door Wüst:

De noteringen voor de 5.000 meter. Screenshot unibet.com

schaatsen

IOC verbiedt rouwbanden voor Oekraïense atleten

Wel is er ander Sotsji-gerelateerd nieuws: de Oekraïense sporters wilden een rouwband dragen vanwege het dodelijk geweld in hun thuisland, maar de IOC verbiedt dat. Persbureau Novum:

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een verzoek van het Oekraïense olympisch comité om zwarte rouwbanden te dragen afgewezen. De Oekraïense atleten wilden daarmee de slachtoffers van het geweld van dinsdag in Kiev eren. Sinds dinsdagmiddag kwamen 25 mensen om.

Het Oekraïense comité zei op zijn website 'in de pijn over het verlies van landgenoten te willen delen' en met de rouwbanden uiting te willen geven aan zijn 'verdriet en medeleven'. Dat was echter buiten het IOC gerekend, dat liet weten dat het dragen van de banden indruist tegen het olympisch handvest.

De Noorse langlaufers kregen eerder tijdens de Spelen al een officiële waarschuwing, omdat ze zwarte rouwbanden droegen in verband met het overlijden van broer van een van de atleten.

Eerder vandaag was er ook al dit statement vanuit de Oekraïense equipe:

Twitter avatar olgatokariuk Olga Tokariuk #Ukraine female ski team refuses to participate in today's run at @2014Sochi. Yesterday #euromaidan called Ukr. athletes to boycott Olympics

Nu een rustig uurtje, daarna gaan we schaatsen

Er lopen nu even weinig wedstrijden in Sotsji: alleen de teamsprint klassieke stijl bij het langlaufen voor mannen. We kunnen ons dus langzaam gaan opmaken voor de 5.000 meter schaatsen, die om 14.30 uur begint. Gaan we dan eindelijk eens een medaille winnen?

Grapje, we hebben er al best veel.

schaatsen

Noren leiden medaille-ranglijst na goud op klassieke sprint

Nog een gouden medaille. Bij het langlaufen, op de klassieke sprint voor vrouwen, gaat de mooiste plak naar het team van Noorwegen. Finland pakte zilver en Zweden brons. Het is het achtste goud voor de Noren en daarmee nemen ze op de medaillespiegel de eerste plek over van Duitsland.

De medaillespiegel. Screenshot sochi2014.com

langlaufen

Snowboardkoppel naar huis met goud en brons

Er is ook nog een gouden medaille te melden, voor de in Amerika geboren Rus Vic Wild op de parallelreuzenslalom. Mooi detail is dat zijn vrouw, Alena Zavarzina, vlak daarvoor nog brons won op hetzelfde onderdeel bij de vrouwen.

Vic Wild na zijn winst. Foto AFP / Franck Fife

Een kort nieuwsitem over het snowboardende stel, uit september vorig jaar:


parallelreuzenslalom

Straks: 5.000 meter bij de vrouwen

Nog iets meer dan anderhalf uur en dan begint het onderdeel waar we vandaag het meest naar uitkijken: de 5.000 meter bij de vrouwen. Hoe staat het met de Nederlandse deelneemsters?

Wüst tweette vanochtend een foto van de warming up die ze samen deed met (vlnr) Lotte van Beek, Jorien ter Mors en Marrit Leenstra.

Yvonne Nauta zagen we eerder vandaag al trainen op een foto van haar coach, Marianne Timmer. En Carien Kleibeuker lag een aantal dagen geleden nog ontspannen op bed.

Twitter avatar CarienKl Carien Kleibeuker topsport... 'even liggen' #SelfieOlympics http://t.co/O3XQ1YN3wT

(Die laatste was wat flauw, maar ik moest ze nu eenmaal alle drie even noemen en Kleibeuker heeft al een aantal dagen niets meer getweet.)

schaatsen

Kammer wint goud op parallelreuzenslalom

En de opvolgster van Nicolien Sauerbreij als olympische kampioen op de parallelreuzenslalom is ook bekend: de Zwitserse Patrizia Kummer. Sauerbreij zelf sneuvelde vanochtend in de achtste finales.

parallelreuzenslalom

Goud voor Ligety op de reuzenslalom, halve Nederlander wordt vierde

Hij was vooraf al favoriet en maakte dat waar: op de reuzenslalom won de Amerikaan Ted Ligety zojuist de gouden medaille. Het is de eerste keer dat een Amerikaan dit olympische onderdeel wint. Het zilver ging naar Steve Missillier (Frankrijk) en het brons naar Alexis Pinturault (ook Frankrijk).

De voor Oostenrijk uitkomende, maar half Nederlandse Marcel Hirscher werd vierde.

Klik op de foto voor een grotere weergave.

Ted Ligety. Foto AP / Alessandro Trovati

reuzenslalom

Neureuther skiet toch, maar niet als de beste

Het is even wat stiller. Wat is er eigenlijk aan de gang? De reuzenslalom bij de mannen, waar de Duitser Felix Neureuther (die vrijdag op weg naar het vliegveld bij een auto-ongeluk betrokken was, maar dus toch kon starten) net naar beneden is gegaan en nu derde staat. Van hem werd veel verwacht, maar misschien is dit na het ongeluk wel het meest haalbare. De snelste tijd is vooralsnog voor de Fransman Missillier. Bij de eerste run was Ted Ligety veruit de snelste, dus hij is nog steeds de topfavoriet.

reuzenslalom

Sauerbreij: kan mezelf niets verwijten

Terug naar de uitschakeling van Sauerbreij: ze zei in een eerste reactie tegen de NOS dat ze zichzelf "niets kan verwijten" na haar uitschakeling. Ze verloor in de kwartfinale met een miniem verschil.

Die vijfhonderdste is gewoon, nou ja, ik noem even het woord niet.

Klik op de onderstaande screenshots voor de video's van respectievelijk haar wedstrijd en haar reactie.

Sauerbreij haalt het nét niet. Screenshot NOS

De reactie. Screenshot NOS

parallelreuzenslalom

IJshockey: Zweden is eerste halvefinalist

Het stond al min of meer vast, maar nu helemaal: Zweden staat in de halve finale van het ijshockeytoernooi. De mannen wonnen met 5-0 van Slovenië en ontmoeten nu Rusland of Finland. Die spelen later vandaag tegen elkaar. Voor de Russen is dat een belangrijke wedstrijd: het ijshockeyteam móet in eigen land goed presteren.

Kranj van Slovenië strijdt met Steen van Zweden om de puck. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

ijshockey

Halve finales curling begonnen; hier een infographic

Het curling van vandaag is ook weer begonnen. Er zijn halve finales bij de vrouwen (Groot-Brittannië - Canada en Zweden - Zwitserland, nu bezig) en de mannen (vanaf 16.00 uur, Zweden - Groot-Brittannië en Canada - China). Maar als je de sport nog niet zo goed begrijpt - het is immers bij ons niet zo populair - dan heb je wellicht iets aan deze infographic van Smarter Every Day.

De basis van curling. Infographic van Smarter Every Day

curling

Medaillewinnaars aanstaande dinsdag langs koning en koningin

De Volkskrant weet dat de Nederlandse medaillewinnaars aanstaande dinsdag ontvangen worden door het koninklijk paar op Paleis Noordeinde. Ook gaan ze die dag bij premier Rutte langs. Voor Mark Tuitert pakt het hele gebeuren nogal sneu uit: hij is van de tien mannenlijke schaatsers de enige die geen medaille gewonnen heeft. Op de 1.500 meter werd hij dit weekend vijfde.

schaatsen

'Dutch speedskating now biggest medal machine in Winter Olympic history'

De internationale media blijven over het Nederlandse schaatssucces schrijven - misschien logisch, nadat Bergsma, Kramer en De Jong gisteren wéér het complete schaatspodium opeisten. The Christian Science Monitor schrijft over de "historische prestaties" van het Nederlandse team.

The 2014 Dutch Olympic speedskating team is now officially, completely, mind-blowingly nuts.

Let me remind you that the Dutch have won 19 medals. And there are three races remaining. By Saturday night, the International Olympic Committee (IOC) will have required all journalists to start using capslock, as in: SWEET MOTHER OF JORRIT BERGSMA, THE DUTCH HAVE 22 SPEEDSKATING MEDALS!!!!

schaatsen

Zweedse ijshockeymannen op weg naar laatste vier

Zweden gaat zo goed als zeker naar de halve finale van het ijshockeytoernooi: het staat inmiddels 4-0 tegen Slovenië. De drie andere kwartfinales zijn later vandaag.

ijshockey

Geen vervolg op Vancouver-succes: Sauerbreij uitgeschakeld in Sotsji

Met een miniem verschil is regerend olympisch kampioen Nicolien Sauerbreij uitgeschakeld: ze verloor in de achtste finales van Meschik met een achterstand van 0.05.

parallelreuzenslalom

Zweden op voorsprong tegen Slovenië

Ondertussen is het 1-0 in de ijshockey-kwartfinale tussen Zweden en Slovenië.

Klik op de foto voor een grotere weergave.

Niklas Hjalmarsson (Zweden, rechts) en teamgenoot Marcus Kruger in duel met Robert Sabolic (Slovenië, nummer 55) en Ziga Jeglic (8). Foto Reuters / Bryan Snyder

ijshockey

Sauerbreij wint eerste run

Nicolien Sauerbreij heeft haar eerste run, tegen Meschik, gewonnen met een verschil van 0.30. De finale begint om 11:30; daarna weten we of de Nederlandse haar goud van Vancouver succesvol heeft verdedigd.

parallelreuzenslalom

'Dear Dutch, please forgive me'

Een aantal dagen geleden schreef The Wall Street Journal een wat spottend stukje over het olympische succes van Nederland. Vandaag volgde een excuusbrief, na onsportieve reacties van onze kant.

Ongeveer de hele dag door: kwartfinales ijshockey

Een interessante dag in het ijshockeytoernooi voor mannen. Er zijn vier kwartfinales, waarin de vier grootste kanshebbers op het goud (dikgedrukt) in actie komen.

Nu bezig (livestream): Zweden - Slovenië
13:30 uur: Finland - Rusland
18:00 uur: Canada - Letland
18:00 uur: VS - Tsjechië

ijshockey

Timmer traint met Nauta

Marianne Timmer heeft inmiddels getraind met Yvonne Nauta, van wie veel verwacht wordt op de 5.000 meter van vanmiddag. En de coach heeft klaarblijkelijk een app om zo'n leuk randje om haar foto's te zetten.

Twitter avatar timmermarianne marianne timmer Wedstrijd voorbereiding @YvonneNauta . Daarna training met @Margotboer . Nu op naar vanmiddag http://t.co/iNJuhudS5L

schaatsen

Ontspannen Sauerbreij wil straks weer 'knallen'

Sauerbreij reageerde bij de NOS heel ontsnappen op haar geslaagde kwalificatieruns. "Stap één is gezet, nu weer opnieuw knallen."

Klik op de video om 'm te kijken.

Sauerbreij met een reactie. Screenshot NOS

parallelreuzenslalom

Sauerbreij door, Dekker niet

Titelverdediger Sauerbreij is dus naar de laatste zestien dankzij een knappe vierde plek bij de kwalificatieruns (hier de NOS-video), maar de pas zeventienjarige andere Nederlandse die meedeed aan de parallelreuzenslalom, Michelle Dekker, haalde het niet. Geen ramp voor haar: ze is meer bezig met de parallelslalom, die voor zaterdag op het programma staat.

Klik op de foto voor een grotere weergave.

Sauerbreij in actie. Foto AFP / Franck Fife

parallelreuzenslalom

Vandaag komen er weer Nederlanders in actie op de Spelen: Wüst, Nauta en Kleibeuker schaatsen de 5.000 meter (vanaf 14:30 uur) en Nicolien Sauerbreij plaatste zich vanochtend vroeg al voor de volgende ronde van de parallelreuzenslalom (vanaf 10:00 uur). Verder komen de vrouwen in de tweemansbob in actie en kijken we naar ‘halve Nederlander’ Marcel Hirscher op de reuzenslalom. Niet Nederlands, maar wel interessant: de mannen spelen de kwartfinales bij het ijshockey.