Imtech betrokken bij omkoping Zwitserland

De koers van Imtech krijgt een klap door nieuw fraudeschandaal.

Het Nederlandse installatiebedrijf Imtech is betrokken bij een omkopingsaffaire in Zwitserland. Het Zwitserse Openbaar Ministerie onderzoekt de mogelijke omkoping van ten minste één hoge ambtenaar door een dochterbedrijf van Imtech, ict-bedrijf Fritz & Macziol. Aanleiding voor het justitiële onderzoek waren berichten in de Zwitserse media.

Moederbedrijf Imtech in Gouda is zelf ook een intern onderzoek begonnen, bevestig een woordvoerder van Imtech na berichtgeving in De Telegraaf. De koers van het aandeel Imtech daalde in de ochtendhandel met 7 procent.

Het installatiebedrijf (5,4 miljard euro omzet, 26.00 werknemers) heeft het nieuws over het onderzoek in Zwitserland niet zelf naar buiten gebracht. „We wilden eerst zelf uitzoeken wat er aan de hand is”, zegt de woordvoerder. Hoe lang het interne onderzoek zal duren, kan het bedrijf niet voorspellen.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt dat Imtech beleggers direct zelf op de hoogte had moeten stellen. „Het is relevante informatie”, zegt adjunct-directeur Errol Keyner. „Er volgen mogelijk boetes, het kan gevolgen hebben voor de omzet in Zwitserland en het kan betekenen dat het bestuur in Gouda de lokale dochterbedrijven nog helemaal niet onder controle heeft.”

Imtech is de volgende in een rijtje Nederlandse bedrijven die recentelijk in opspraak kwamen vanwege een omkopingsschandaal: SBM Offshore, Ballast Nedam en KPMG. In Zwitserland trekt de kwestie veel aandacht – het land staat al jaren in de toptien van minst corrupte landen ter wereld.

De affaire brengt de raad van bestuur van Imtech in een lastige positie. Het bedrijf bleek vorig jaar verwikkeld in grootschalige fraude in Duitsland en Polen en moest honderden miljoenen afschrijven. Ruim een miljoen euro aan beurswaarde verdampte. Na een aandelenuitgifte afgelopen zomer bedraagt de beurswaarde op dit moment 900 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast benadrukte begin deze maand nog dat „het lek” boven is. Dat deed hij nadat het bedrijf een winstwaarschuwing had afgegeven. Oorzaak was nog een afschrijving als gevolg van de boekhoudfraude.

Nu blijkt dat het hoofdkantoor toch nog verrast kan worden door onwenselijke praktijken bij een dochteronderneming.

De directeur van Fritz & Macziol is op non-actief gesteld, bevestigt Imtech. Het bedrijf realiseert een gemiddelde omzet van 25 miljoen euro per jaar. Er werken 45 mensen. Fritz & Macziol is een volledige dochter van Imtech sinds 2006.

Volgende maand presenteert Imtech zijn jaarcijfers. Het bedrijf zal dan een „substantieel” verlies bekendmaken, liet Imtech begin deze maand al weten. Over 2012 boekte Imtech ook een verlies, van 226 miljoen eruo.

Vorig jaar stelde Imtech de presentatie van de jaarcijfers twee keer uit, als gevolg van lopend intern onderzoek. Van uitstel is dit jaar geen sprake, benadrukt het bedrijf. „Daar staat deze kwestie volledig los van.”