Ik zoek online naar gebruikte spullen

Ilona Laurijsse (34) is zelfstandig ruimtelijk ontwerper // Ze ontwerpt interieurs voor bedrijven en tentoonstellingen voor verschillende musea // Ze woont in een huurhuis in Amsterdam

‘Het verhalende van een ruimte, dat spreekt me erg aan. Bij elke expositie of elke inrichting hoort een verhaal, het is aan mij om dat vorm te geven. Als freelance ruimtelijk ontwerper krijg ik zo veel boeiende informatie mee. Neem bijvoorbeeld een archeologische vondst, de geschiedenis daarachter vind ik interessant, maar hoe vertel je die in een expositie met behulp van opstelling en licht? Hoe grijp je de bezoeker bij de kladden en hoe blijft dat verhaal hangen?

„Al drie jaar bedenk ik voor tentoonstellingen en bedrijven interieurs. Tijdens de opleiding museumstudies heb ik me gespecialiseerd in de richting tentoonstelling. Daarna heb ik voor verschillende musea gewerkt. Zo heb ik samen met mijn collega Caspar Conijn voor het Stedelijk Museum Coevorden de vaste tentoonstelling vernieuwd. Het museum had een beetje een ouderwetse en muffige inrichting, maar de geschiedenis van Coevorden als vestingstad is ontzettend interessant. Dit heb ik over willen brengen door middel van verschillende installaties. Hiervoor heb ik met veel bouwers samengewerkt op gebied van licht, beeld en geluid. Op zo’n moment ben ik een regisseur van de ruimte.

„In mijn vrije tijd ben ik samen met vrienden een webshop begonnen met vintage meubels en betaalbare kunst, Soekis. Hier maken we nog geen winst mee, dus ik verdien er niks aan. Toch steek ik, naast zo’n 40 uur per week in m’n eigen werk, zo’n 20 uur per week in Soekis. Gemiddeld verdien ik zo 1.500 tot 1.600 euro netto per maand.”