‘Ik stop, want ik wil de horeca juist niet in’

Het exterieur van boekhandel Books & Bubbles in Amsterdam.

Een boekhandelaarster sluit haar zaak na een conflict met de gemeente. Die kan niet toestaan dat er ’s avonds in de zaak alcohol gedronken wordt. Ook niet wanneer niemand daar iets aan verdient.

Books & Bubbles van ondernemer Steffy Roos du Maine gaat sluiten. De boekhandel aan de Amsterdamse J.P. Heijestraat gaat dicht nadat Du Maine van de gemeente Amsterdam te horen kreeg dat ze de winkelruimte ’s avonds niet mag verhuren omdat er alcohol gedronken wordt en Du Maine niet over de benodigde horeca-vergunning beschikt.

Maar Du Maine schenkt zelf geen alcohol in het pand en er is verder ook niemand die er wel aan verdient. Ze verhuurt de winkelruimte aan verschillende partijen die zelf hun eigen voedsel en drank meenemen.

Du Maine:

“Ik kan niet leven van alleen de verkoop van boeken en daarom verhuur ik de winkelruimte aan allerlei partijen. Zo worden er verjaardagen in gevierd en worden er schrijf- en spirituele cursussen in gegeven. En daar zal wel eens wat bij gedronken worden. Maar ik ben daar niet bij. Ik sluit de winkel ‘s avonds af en geef de sleutel aan de huurder van die avond. Een paar uur later fiets ik langs om de zaak af te sluiten. Ik woon toch om de hoek.”

Du Maine startte haar zaak eind 2012. Toen ze haar plan aan een ambtenaar van de gemeente Amsterdam voorlegde was er volgens haar nog niets aan de hand.

“Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam reageerde zelfs enthousiast. Hij vond dat er normaal iets dufs om boekhandels hing en dat dit fris was. Dat ik iets wilde doen dat wettelijk niet door de beugel kon heb ik niet gehoord. Maar ik heb van dat gesprek niets vastgelegd, dus ik heb geen poot om op te staan.”

Vorige week vrijdag werd Du Maine door een ambtenaar van de afdeling vergunningen Drank & Horeca gebeld met het bericht dat wat zij deed wettelijk niet mocht. Om de zaak ‘s avonds te kunnen verhuren heeft Du Maine een horecavergunning nodig.

“Maar ik wil een boekhandel runnen. Ik wil de horeca niet in. En om aan een horeca-vergunning te komen moet ik een investering doen die ik niet op kan brengen. Met het toevoegen van alleen een sanitaire voorziening ben je er niet.”

Du Maine is bang dat de gemeente in actie kwam na een stuk over Books & Bubbles in dagblad Trouw.

“Uit het stuk kreeg je de indruk dat ik ook ’s avonds de kassa open had en boeken verkocht aan de huurders van het pand. Maar ook dat klopt niet.”

N.B.: de gemeente Amsterdam heeft beloofd om morgen op de kwestie te reageren. Dan zal ongetwijfeld ook de vraag beantwoord worden of er tijdens boekpresentaties in andere boekhandels ook geen alcohol gedronken mag worden.