Greco, Scholten gaan Ballet Marseille leiden

De internationaal meest succesvolle dansmakers van Nederland gaan naar prestigieuze Franse groep.

Pieter C. Scholten (links) enEmio Greco: prestigieuze nieuwe baan.
Pieter C. Scholten (links) enEmio Greco: prestigieuze nieuwe baan. Foto Alwin Poiana

Emio Greco en Pieter C. Scholten zijn door de Franse minister van Cultuur benoemd tot artistiek leiders van het Ballet National de Marseille, een van de belangrijkste danscentra van Frankrijk.

Greco en Scholten worden in Marseille de opvolgers van de Belg Frédéric Flamand, die het gezelschap van 2004 tot begin dit jaar leidde. De selectiecommissie koos het Italiaans/Nederlandse artistieke duo boven de andere choreografen op de shortlist: José Montalvo, Richard Siegal en Marguerite Donlon.

Momenteel vormen Greco en Scholten de artistieke leiding van het International Choreographic Arts Centre ICKamsterdam. Het duo vertrekt daar niet, maar wil de banen in Nederland en Frankrijk combineren. Het ICK wil samenwerken met Marseille – het Ballet National de Marseille is een zogeheten Centre Chorégraphique National. Het ICKamsterdam is naar dat model ingericht, met eigen voorstellingen, gastprogrammering, een educatieve pijler en een sterke nadruk op talentontwikkeling.

Greco en Scholten werken sinds 1995 samen als choreograaf en dramaturg en hebben zich in de loop der jaren ontwikkeld tot de internationaal meest succesvolle hedendaagse dansmakers van Nederland. Met de solo Bianco, uitgevoerd door Greco, braken zij direct door. Vervolgens poneerden zij een programma van „Zeven Noodzakelijkheden”: hun opvattingen over de dans en het lichaam. Die intellectuele, bijna filosofische benadering komt consequent in hun vaak bijzonder sterk vormgegeven voorstellingen terug.

Muziek, film en literatuur zijn daarbij voor hen meer dan een inspiratiebron. Ze vormen een tegenkracht. In de loop der jaren hebben Greco en Scholten hun weerbarstige, door de klassieke techniek gevoede maar onversneden hedendaagse dansidioom toegepast op verschillende genres en disciplines, van solo tot groepswerk, van dansgroep tot opera- en toneelgezelschap.

Het Ballet National de Marseille heeft zich de laatste tien jaar verjongd en vernieuwd. Onder leiding van Flamand werden, naast diens werk, ook choreografieën gepresenteerd van smaakmakende dansmakers – onder wie Greco en Scholten en onlangs nog van een van de grootste Europese rijzende sterren, Olivier Dubois.

Hoe de beoogde samenwerking tussen de groepen in Amsterdam en Marseille in het Nederlandse subsidiesysteem ingepast moet worden, is nog onduidelijk. ‘Stadsdansgezelschap’ ICK is hierover nog in overleg met de subsidiegevers Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Amsterdam.

Of men in Marseille lange perioden van afwezigheid van de nieuwe leiding zal accepteren is onbekend.

De benoeming zou ook gevolgen kunnen hebben voor de vorming van een afgeslankt Danshuis in het Amsterdamse Felix Meritis, waar ICKAmsterdam samen met de Henny Jurriënsstichting zijn intrek wil nemen.