Samenscholingsverbod ingesteld bij flat Benno L.

In Leiden is op de Apollolaan al diverse malen gedemonstreerd door buurtbewoners tegen de plaatsing van Benno L.
In Leiden is op de Apollolaan al diverse malen gedemonstreerd door buurtbewoners tegen de plaatsing van Benno L. Foto ANP/Phil Nijhuis

De gemeente Leiden heeft vanavond een samenscholingsverbod ingesteld in het deel van de wijk waar de veroordeelde kindermisbruiker Benno L. woont. Het verbod is ingesteld ‘in het belang van de rust in de wijk en de veiligheid’, zo schrijft persbureau Novum vanavond.

De afgelopen dagen protesteerden tientallen betogers bij de seniorenflat van L. uit protest tegen de komst van de pedoseksueel.

Publicatie woonplaats Benno L.

NRC Handelsblad publiceerde in de krant van zaterdag jongstleden de woonplaats van Benno L.

Dat gebeurde omdat de redactie signalen had gekregen dat de burgemeester van Leiden de woonplaats van Benno L. sowieso die zaterdag bekend zou maken. In de krant zou hij het besluit om Benno L. in Leiden te huisvesten hebben willen toelichten. Dit bleek niet juist. De burgemeester organiseerde de persconferentie zaterdag naar aanleiding van het bericht in NRC Handelsblad.

De redactie heeft in deze kwestie verkeerde inschattingen gemaakt. Wij zien het niet als onze taak de woonplaats van delinquenten, die hun straf hebben uitgezeten, te onthullen.

Ombudsman Sjoerd de Jong komt zaterdag op deze zaak terug.

Dit weekeinde schreef NRC Handelsblad dat de voormalige zwemleraar, die een celstraf uitzat voor het seksueel misbruiken van kinderen aan wie hij zwemles gaf, met toestemming van burgemeester Henri Lenferink (PvdA) in een seniorenflat in Leiden is ondergebracht.

Dit leidde tot demonstraties. De advocaat van L., Pieter van der Kruijs, liet naar aanleiding van deze protestactie weten dat zijn cliënt volgens hem toestemming moet krijgen om naar Duitsland te gaan. “Hij wil dat zelf ook.” L. heeft de Duitse nationaliteit en heeft er familie en enige sociale contacten.

Monteurs hingen vanmiddag twee camera’s op bij de flat. Burgemeester Henri Lenferink (PvdA) wil eind deze week, na onder meer gesprekken met ouders van schoolkinderen, besluiten of L. in Leiden kan blijven wonen. Hij legde de afgelopen dagen uit aan ongeruste Leidenaren waarom hij had besloten huisvesting te bieden aan L.

De veroordeelde pedoseksueel Benno L. werd in 2009 opgepakt en uiteindelijk veroordeeld tot zes jaar cel voor het seksueel misbruiken van voornamelijk gehandicapte kinderen aan wie hij zwemles gaf. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf kwam hij in juni voorwaardelijk vrij.