Geen treinen rond Den Haag, minder treinen rond Rotterdam

Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Rond Den Haag rijden momenteel geen treinen, bij Rotterdam is sprake van veel treinuitval. Bij beide steden spoedreparaties plaats aan wissels, zo melden de Nederlandse Spoorwegen vanavond op Twitter.

Twitter avatar NS_online NS online Update: van en naar Rotterdam beperkt treinverkeer en van en naar Den Haag geen treinverkeer. http://t.co/axyyfHaEPO #GvcRtd
Twitter avatar NS_online NS online Van en naar Den Haag en Rotterdam: houdt u rekening met vertraging en uitval van treinen door spoedreparaties aan het spoor.

Wanneer het treinverkeer weer hervat kan worden blijft nog onduidelijk. De NS melden op hun website dat er in het land momenteel drie storingen zijn, naast Den Haag en Rotterdam ook rond Zwolle-Assen en Leeuwarden.

‘Geen sprake van een staking’

In berichten op Twitter doken vanavond geruchten op dat er sprake zou zijn van een staking bij ProRail. Reizigers zouden van conducteurs te horen hebben gekregen dat de spoedreparaties een ‘smoesje’ zijn, en dat het treinverkeer bij meerdere steden binnen de Randstad plat ligt, zo melden reizigers op Twitter. Er wordt daarnaast geklaagd over onduidelijke communicatie van de NS:

Twitter avatar Bertvandeweert1 Bert van de weert @NS_online Geen kapotte wissels, maar gewoon een wilde staking ProRail. Maar dit wordt vakkundig onder de mat geveegd.
Twitter avatar folkertjensma Folkert Jensma @AMStordiau @NS_online spoedreparaties ‘bij DH centraal’ volgens omroep Leiden CS. Nee, “brug bij Delft” volgens machinist IC Adam/Rdam
Twitter avatar AMStordiau Anne-Marie Stordiau Spoedreparaties aan wissels? Bizarre communicatie #ns.

Een woordvoerder van ProRail ontkent deze geruchten vanavond stellig tegenover nrc.nl:

“Er is absoluut geen sprake van een staking. Een viertal wissels wordt momenteel helemaal niet gebruikt omdat onderdelen met spoed worden vervangen. Het gaat om wissels rond Den Haag en Rotterdam.

We willen er alles aan doen om een ontsporing zoals in januari bij Hilversum te voorkomen, die werd veroorzaakt door een defecte wissel. Dat de reizigers hier hinder van ondervinden is heel vervelend, maar het is op dit moment nog niet te zeggen hoelang de werkzaamheden in beslag zullen nemen. We doen er vooral alles aan om veiligheid te garanderen.”

Update 22.05 uur:

FNV-bestuurder: verkeersleiders legden werk spontaan stil

Roel Berghuis, bestuurder bij vakbond FNV Spoor, bevestigt aan de NOS en RTL Nieuws dat er problemen waren met een viertal wissels, maar zei ook dat de problemen mede zijn veroorzaakt doordat verkeersleiders spontaan besloten het treinverkeer stil te leggen. De reparaties die verricht moesten worden aan de wissels waren dusdanig ingrijpend, dat de verkeersleiders het niet voor elkaar kregen.