Facebook koopt WhatsApp voor 19 miljard dollar

Facebook koopt berichtendienst WhatsApp voor 16 miljard dollar (11,6 miljard euro). Dat meldt het sociale medium zelf in een verklaring.

De app-icoontjes van WhatsApp en Facebook naast elkaar.
De app-icoontjes van WhatsApp en Facebook naast elkaar. Foto AP/ Patrick Sison

Facebook koopt berichtendienst WhatsApp voor 19 miljard dollar (13,8 miljard euro). Dat meldt het sociale medium in een verklaring.

Het gaat volgens Facebook om vier miljard dollar cash en ongeveer twaalf miljard aan aandelen in Facebook. Daarnaast is er in de overeenkomst een extra bedrag van drie miljard aan voorwaardelijk toegekende aandelen opgenomen. Die zijn bedoeld voor de oprichters en werknemers van de berichtendienst.

Zuckerberg: Whatsapp op weg naar één miljard gebruikers

WhatsApp, opgericht in 2009, is een dienst waarmee smartphonebezitters berichten, foto’s en video’s kunnen uitwisselen. Volgens berichten uit december 2013  heeft de dienst 400 miljoen gebruikers. Het Facebook-persbericht spreekt zelfs van 450 miljoen gebruikers - er zouden dagelijks één miljoen gebruikers bijkomen. Van hen zou zeventig procent dagelijks gebruik maken van de dienst. Whatsapp heeft slechts vijftig werknemers. De enige investeerder, Sequoia Capital, stak volgens The Wall Street Journal 60 miljoen dollar in het bedrijf, in ruil voor aandelen die door deze deal 3 miljard dollar waard zouden worden.

Het tien jaar oude sociale netwerk Facebook heeft wereldwijd 1, 15 miljard maandelijks actieve gebruikers. Er werken 5300 mensen. Volgens Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft zowel Facebook als WhatsApp de missie om mensen wereldwijd met elkaar te verbinden.

Zuckerberg schrijft in de verklaring:

“WhatsApp is op weg één miljard mensen met elkaar te verbinden. Zulke diensten zijn extreem waardevol. Ik ken Jan (Koum, topman en medeoprichter van WhatsApp) al lang en verheug me op de samenwerking met hem en zijn team.”

Jan Koum, medeoprichter en topman van WhatsApp:

“De grote betrokkenheid van Whatsappgebruikers en de snelle groei van de dienst worden gestuwd door de simpele, snelle en krachtige mogelijkheden tot het versturen van berichten. We zijn blij en voelen ons vereerd met de samenwerking met Mark en Facebook.”

Facebook kocht in 2012 al de foto-app Instagram voor een miljard dollar. In 2013 deed het bedrijf een bod van 3 miljard dollar op Snapchat, maar dat werd door de fotodienst afgewezen.

Whatsapp: Voor gebruikers verandert er niets

Whatsappgebruikers zullen niets merken van de overname, schrijft de berichtendienst op zijn blog.

“Whatsapp blijft zelfstandig en zal onafhankelijk van Facebook blijven opereren. Je kunt de dienst voor een klein bedrag blijven gebruiken. Whatsapp blijft wereldwijd toegankelijk, met ieder type smartphone. En je kan er nog steeds op rekenen dat je communicatie niet zal worden verstoord door advertenties.”

Anders dan Facebook draait Whatsapp niet op advertenties. Het bedrijf is winstgevend doordat gebruikers betalen voor de app. Het eerste jaar is gratis, daarna kost de dienst afhankelijk van het besturingssysteem 0,79 of 0,99 euro per jaar.

‘WhatsApp doet iets waar Facebook niet zo goed in is’

Onze technologieredacteur Marc Hijink over de overname:

“WhatsApp ontwikkelt zich tot een zeer belangrijke berichten-app, met groepsgesprekken bijvoorbeeld. Dat is iets waar Facebook niet zo goed in is. Het reusachtige bedrag geeft aan hoe succesvol WhatsApp is.”

Twitter avatar marchijinkNRC marc hijink @nrc Omdat Facebook zelf amper groeit koopt het Whatsapp voor 19 miljard dollar. Benieuwd hoe ze snel ze dat terugverdienen. #diepezakken

Koers Facebook zakt drie procent

De overname moet nog worden goedgekeurd door autoriteiten. Indien de deal niet doorgaat, betaalt Facebook WhatsApp een miljard dollar in cash en een miljard dollar in aandelen.

Aandeelhouders lijken twijfels te hebben bij het hoge overnamebedrag. Na de bekendmaking daalde de koers van Facebook met drie procent.

Bekijk een uitzending van DWDD University waarin Alexander Klöpping op bezoek gaat bij WhatsApp:

Lees ook: Facebook koopt WhatsApp. Vier vragen over de deal van 19 miljard.