Explosietoeristen

Volgen // op Twitter Fotograaf Andrea Botto Toeschouwers bij explosies @andreab873 en bekijk de foto’s via andreabotto.it

Fotograaf Andrea Botto is gefascineerd door gecontroleerde explosies en de ontmanteling van gebouwen. Maar niet het daadwerkelijke moment van geweld, ineenstorting of de resulterende stofwolken. Nee, Botto wil de context van deze meestal drukbezochte evenementen vastleggen. Op de foto’s staan mensen die tuinstoelen hebben meegenomen om het spektakel comfortabel te aanschouwen. Wat gebeurt er met de wereld als er iets ontploft? Het doet de Italiaan naar eigen zeggen denken aan de figuurlijke explosies in de financiële sector tijdens de economische crisis die in 2008 begon. De fotograaf beschouwt zijn foto’s dan ook als een metafoor voor de moderne maatschappij, legt hij tegenover Wired uit. In de serie ‘KA-BOOM’ verzamelde Botto al talloze foto’s van explosies. Daarmee won hij de eerste prijs op het Fotografia Festival in Rome. (HK)