‘Ernstige misstanden bij tbs-kliniek Venray’

Bij tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray zouden ernstige misstanden hebben plaatsgevonden. Dat meldt Vrij Nederland vandaag in een onderzoeksartikel. Patiënten werden onder meer verwaarloosd, stelde het weekblad vast op basis van het verhaal van een klokkenluider, anonieme bronnen en documenten.

Foto ANP / Koen Suyk

Bij tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray zouden ernstige misstanden zijn geweest. Dat meldt Vrij Nederland vandaag in een onderzoeksartikel. Patiënten werden onder meer verwaarloosd, stelde het weekblad vast op basis van het verhaal van een klokkenluider, anonieme bronnen en documenten.

Een zwakbegaafde man zou in 2012 een einde hebben gemaakt aan zijn leven, nadat hij drie jaar eerder ernstig was mishandeld door een medepatiënt. Een andere verstandelijk gehandicapte man bleek zich bijna een jaar niet meer te hebben gewassen. Zijn teennagels waren ingegroeid en zijn voeten zaten vol blaren en eeltwonden, laat de klokkenluider weten aan Vrij Nederland.

Regelmatig zag de verpleegkundige die nu aan de bel trekt dat medische klachten niet serieus werden genomen. Als patiënten uiteindelijk dan toch naar het ziekenhuis werden gestuurd, bleek er wel wat aan de hand te zijn.

Suïcidepreventieprotocol aangepast

De gang van zaken rond de zelfmoord van de man in 2012 was het onderwerp van twee onderzoeken. Een interne evaluatiecommissie zou geconcludeerd hebben dat het ‘te lang heeft geduurd voordat er een goed antwoord was op zijn opgelopen letsel’. Aan de Inspectie voor de Gezondheidsdienst, stuurde de kliniek een rapport waarin stond dat de suïcide eigenlijk niet voorkomen had kunnen worden.

Vrij Nederland sprak ook met het kantoor van de Haagse advocaat Job Knoester, dat ruim tien procent van alle tbs’ers in Nederland als klant zou hebben. Over de Rooyse Wissel zijn al jaren verreweg de meeste klachten, zegt Knoester.

De Rooyse Wissel heeft aan het tijdschrift laten weten dat er inmiddels een suïcidepreventieprotocol is ingevoerd. Ook zou de procedure voor het controleren van kamers, waarbij onder meer naar scherpe voorwerpen wordt gezocht, zijn herzien.