En luisteren

foto anp

Wat:Promises of no man’s land van Blaudzun. En Michel Mulder.

Wanneer: Tussen het kijken door.

Freddy Mercury, Gloria Estefan, Avril Lavigne, Andrea Bocelli, Muse, zomaar wat artiesten die een officieel olympisch liedje hebben gemaakt. En dit jaar? Eerlijk, geen idee. Een mengeling van Russische artiesten die een niet echt lekker, of best wel slecht eigenlijk, popnummer zingen, inclusief een Russische rapintermezzo. Nee, ‘Sotsji’ moet het muzikaal vooral hebben van sopraan Anna Netrebko, een Russisch-Oostenrijkse operazangeres die bij de openingsceremonie het olympische anthem ten gehore bracht en ook zal optreden bij de afsluiting.

Maar er zijn wel degelijk olympische hitjes deze Spelen. In Nederland komt dat mede dankzij het avondprogramma van de NOS, Studio Sportwinter. Dat sluit elke uitzending af met een compilatiefilmpje en daar zetten ze een muziekje onder. Deze editie is dat ‘Promises of no man’s land’ van Blaudzun, dat veel wordt gedownload en zijn entree heeft gemaakt in de hitlijsten.

Muzikaal olympisch succes komt vaker van het sportprogramma. Zoals bij de Zomerspelen van Londen (2012). Het relatief nog onbekende Nederlandse bandje Handsome Poets, dat met hun eerste single succes had met ‘Dance (the war is over)’ scoorde een flinke hit met ‘Sky on fire’, elke avond te horen bij Studio Sportzomer. De band versloeg zelfs Muse in de hitparade: het werd een nummer-1-hit in de Mega Top 50, Muse kwam met ‘Survival’ in Nederland niet verder dan de 13de plek. En ook de openingstune van het programma, een cover uit 1969, werd een hit: ‘I’m alive’, van Don Fardon. Al kwam dat ook mede door een commercial van een telecombedrijf.

En over de grens? Daar gebeurt hetzelfde. Zo behaalden de BBC en de band Elbow bijvoorbeeld tot twee keer toe samen olympisch succes, met het nummer ‘One Day Like This’ (in 2008) en vier jaar later met ‘First Steps’. In Amerika kiest zender NBC ook altijd een lied, dit jaar werd de winnares van The Voice (seizoen 4) – ook uitgezonden op NBC – gepresenteerd als, jawel, ‘voice of the olympics’: Danielle Bradbery, met ‘My Day’.

Terug naar Nederland. Want de muzikale (YouTube)hit van dit moment komt uit onverwachte hoek, die is namelijk van Michel Mulder. Inderdaad, de olympisch kampioen op de 500 meter. Die gaf maandagavond in het Holland Huis een spetterend optreden met Roel van Velzen. Nog niet gezien? Even terugkijken en -luisteren dan.