Zwarte Cross pleit voor Achterhoeks 2.0 op school

D’ran! (samen de mouwen opstropen), alberjekes (heel erg) en boh (inderdaad). Als het aan het ruige motorcross- en muziekfestival Zwarte Cross ligt, gebruiken alle basisschoolkinderen uit het oosten van het land binnenkort weer deze Achterhoekse woorden. De organisatoren van het jaarlijkse evenement in Lichtenvoorde voeren actie voor een uur Achterhoekse les per week en ontwikkelen lesmateriaal.

„Scholen mogen best wat meer achter onze eigen identiteit en ons dialect gaan staan”, zegt organisator Gijs Jolink. „Achterhoeks is een mooie, warme taal, die aansluit bij veel van onze tradities.”

Het lesprogramma omschrijft hij als „Achterhoeks 2.0”. Hij vroeg schrijvers en muzikanten een Achterhoeks kinderverhaal te schrijven en daarbij twee eigen nieuwe woorden aan de taal toe te voegen. Jolink: „Op die manier benadrukken we dat het dialect geen fossiel is. We trekken de taal uit de jaren twintig- en dertigsfeer met enkel woorden over het huishouden en agrarisch werk.” Omdat er nog discussie heerst over de schrijfwijze van sommige woorden, mag iedere auteur zijn eigen spelling hanteren.

Zwarte Cross wil „zichzelf niet afbakenen”. Vorig jaar heeft het festival damestassen van festivalzeilen op de markt gebracht, twee jaar geleden het drankje Nozem Oil.