1500 wapens naar demonstranten Kiev - Europese ministers bijeen

Volgens de Oekraïense veiligheidsdienst hebben demonstranten meer dan 1.500 wapens bemachtigd. De dienst heeft een landelijke anti-terroristenactie gelanceerd om “de rust te herstellen”. Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen donderdag in Kiev met oppositieleiders bijeen om eventuele sancties voor de regering te bespreken.

Foto EPA / Sergey Dolzhenko

Volgens de Oekraïense veiligheidsdienst hebben demonstranten meer dan 1.500 wapens bemachtigd. De dienst heeft een landelijke anti-terroristenactie gelanceerd om “de rust te herstellen”. Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen donderdag in Kiev met oppositieleiders bijeen om eventuele sancties voor de regering te bespreken.

De veiligheidsdienst in Oekraïne zegt tegenover persbureau AP dat het stelen van de wapens door “radicalen en extremisten” de levens bedreigt van miljoenen Oekraïners. Buitenlandredacteur Hubert Smeets twittert:

Twitter avatar hubertsmeets Hubert Smeets Oekraiense staatsveiligheidsdienst SBOe begint in hele land ‘anti-terroristische’ operatie. Ander woord voor noodtoestand?

Update 16.56 uur: De ministers van Buitenlandse Zaken uit Frankrijk, Duitsland en Polen komen morgen samen met Oekraïense oppositieleiders. Vervolgens zullen zij in Brussel bespreken of er sancties worden opgelegd aan de kant van de Oekraïense overheid. Dat verklaarde de Franse minister Lauren Fabius vandaag.

De Europese Unie komt volgens de Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken echter vandaag nog met een gezamenlijke verklaring over het instellen van sancties tegen leden van de Oekraïense regering, zo meldt hij op Twitter. Voorzitter van de Raad van Europa Herman Van Rompuy sprak vandaag met de Poolse premier Donald Tusk.

Twitter avatar mszserafin Piotr Serafin @premiertusk discussed #Ukraine with @euHvR. Today joint #EU statement, among other, concerning sanctions

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloot vandaag het reisadvies voor Oekraïne aangescherpt. “Wees waakzaam en vermijd samenscholingen en grote menigten” luidt het advies volgens RTL-journalist Jos Heymans.

Twitter avatar JosHeymans Jos Heymans Reisadvies Oekraine door Buitenlandse Zaken aangescherpt: wees waakzaam, vermijd samenscholingen en grote menigten.

25 doden bij geweld, wereldleiders spreken afschuw uit

Vannacht waren er in het centrum van Kiev ernstige confrontaties tussen de demonstranten en de oproerpolitie. Daarbij zijn tot nu toe volgens officiële berichten 25 mensen om het leven gekomen; honderden anderen raakten gewond.

Verschillende wereldleiders hebben hun afschuw uitgesproken tegen het geweld. De Franse president Hollande, de Duitse bondskanselier Merkel en de Amerikaanse vicepresident Biden hebben president Viktor Janoekovitsj opgeroepen een einde te maken aan het bloedvergieten.

De Russische president Poetin heeft in een telefoongesprek met de Oekraïense president gezegd dat hij de regering blijft steunen en geeft de oppositie de schuld van het geweld.

In beeld: de gevechten in Kiev: