China in het nauw door VN-rapport

Chinese internetters zijn verrast door details over gruwelijkheden in kleine buurland.

Chinese toeristen op de brug over de Yalu, de grensrivier tussen China en Noord-Korea, ter hoogte van de Noord-Koreaanse plaats Sinuijo.
Chinese toeristen op de brug over de Yalu, de grensrivier tussen China en Noord-Korea, ter hoogte van de Noord-Koreaanse plaats Sinuijo. Foto AFP

Voor de Chinese inlichtingendiensten bevat het schokkende rapport van de Verenigde Naties over Noord-Korea geen verrassingen, maar voor de meeste Chinese internetters zijn de gedetailleerde beschrijvingen en getuigenissen over „misdaden tegen de mensheid” in het bevriende buurland betrekkelijk nieuw.

Dat blijkt uit de tienduizenden reacties op Weibo en Sina, de twitter- en blogsystemen die door de VN zijn gebruikt om de 400 pagina’s tellende rapporten in het Chinees (en het Koreaans) te verspreiden. Tot vanochtend lieten de censoren tweets, blogs en de bevindingen van de VN-commissie ongemoeid.

Velen hielden rekening met ingrijpen, want China wordt in het VN-rapport beschuldigd van „hulp en bijstand” aan een misdadig regime. China bevoorraadt Noord-Korea en stuurt stelselmatig politieke vluchtelingen (1.500 vorig jaar) terug naar Noord-Korea, waar zij worden geëxecuteerd of omkomen in werkkampen.

Uit een digitale rondgang blijkt dat de reacties worden gekenmerkt door ongeloof, schaamte en angst. „Wie dit rapport gelooft, is superdom. De VN willen de wereld hersenspoelen en voorbereiden op een door de Verenigde Staten geleide oorlog om Noord-Korea bij Zuid-Korea te voegen”, aldus Zhuge Chushan Jiuzongsheng. Dit was vanochtend een typerende reactie van een scepticus. Een oorlog om de Kim-clan uit te schakelen naar Iraaks en Libisch voorbeeld zou trouwens door vele Chinese bloggers worden gesteund. Er zijn twijfels over de bewijslast in het VN-rapport. „Hoe is het mogelijk dat de VN zich baseert op een paar kinderlijke tekeningen”, vroeg Sima Pingbang. Deze blogger is het „heel erg eens” met de officiële regeringszegsvrouw Hua Chunyong die gisteren zei ,,dat het politiseren van mensenrechten de situatie in Noord-Korea niet zal verbeteren''.

Daar stonden degenen die onthutst waren tegenover. „Ik ben na lezing van de onderzoeken diep geschokt. Noord-Korea is een hel. Het negeren van een misdaad tegen de mensheid is ook een misdaad”, aldus Beijing Jiangrongsheng. De jurist Men Zijun vroeg zich af „waarom China toch altijd de verkeerde kant van de wereld kiest” en de hoogleraar geschiedenis Ma Yong van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen twitterde dat het voor een socialistisch land als China „onhoudbaar is een humanitaire ramp te verdedigen”.

Degenen die de VN niet beschouwen als een door de VS en Europa gedomineerde en gestuurde „club van lakeien” snapt dat het steunen van ‘Vette Kim’ China veel goodwill zal kosten. „Wij geven miljarden yuans uit aan het verbeteren van ons internationale imago. Weggegooid geld als wij die clowns en bastaarden in Pyongyang blijven beschermen. Waarom bombarderen wij Pyongyang niet”, vroeg Sunxiaomei Jiade Liudazhuang.

De Chinese angst voor een nucleair conflict speelt, niet verwonderlijk, een grote rol. Hu Xijing, hoofdredacteur van de Global Times, een van de meest invloedrijke partijkranten, legt in zijn blog uit waarom „mensenrechtendiplomatie” in Noord-Korea geen optie is. „Dan maken wij van Noord-Korea onze grootste vijand en zal Noord-Korea zijn kernwapens op ons richten, tot groot plezier natuurlijk van de VS, Japan en Zuid-Korea”.

Denuclearisering van het Koreaanse schiereiland heeft daarom ook absolute prioriteit boven mensenrechten, zegt Shi Yuanhua van het Centrum voor Koreaanse Studies aan de Fudan Universiteit van Shanghai in een telefonisch gesprek.

„Dit rapport komt ongelegen omdat Noord-Korea en Zuid-Korea bezig zijn de sfeer een beetje te verbeteren en het wederzijdse wantrouwen te verminderen”, zegt Shi, die doelt op de grensoverschrijdende familiebezoeken en de heropening van Kaesong, het gemeenschappelijke industriepark.

Shi, voorstander van harde sancties tegen Noord-Korea en een bekend criticus van de Kims, erkent dat het eerste, diepgravende VN-rapport over Noord-Korea China opnieuw in een hoogst ongemakkelijke positie heeft geplaatst.

„Onze opties zijn beperkt. Het grote gevaar van verdere politieke en juridische acties is dat Noord-Korea nog meer geïsoleerd wordt en Kim Jong-un helemaal onvoorspelbaar wordt. Het Westen moet daar begrip voor hebben, zoals wij ook het westerse onvermogen om het bloedvergieten in Syrië te stoppen, begrijpen”, aldus Shi.