Wapenverzamelaar vast voor mysterieuze Alpenmoorden

Gendarme bij huis van verdachte.
Gendarme bij huis van verdachte. Foto AFP

Ruim achttien maanden na een mysterieuze schietpartij die in de bossen bij Annecy vier mensen op klaarlichte dag het leven kostte, heeft de Franse politie gisteren een verdachte gearresteerd.

Een 48-jarige ex-politieagent uit de nabije omgeving is opgepakt nadat mensen hem en zijn motorhelm hadden herkend op een in november verspreide compositietekening. Volgens de aanklager wijzen gegevens van zijn mobiele telefoon erop dat hij tijdens de moorden inderdaad in de buurt van het plaats delict was.

Wat zich precies heeft afgespeeld op het bosweggetje nabij het dorpje Chevaline, blijft tot vandaag onopgehelderd. Een Britse fietser trof daar op 5 september 2012 een met kogels doorzeefde BMW en de lichamen van de Britse ingenieur Saad al-Hilli, zijn vrouw en schoonmoeder. Even verderop werd het lichaam gevonden van de Franse fietser Sylvain Mollier, die waarschijnlijk op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. Twee jonge meisjes overleefden de slachting miraculeus – een van hen door zich te verstoppen tussen de benen van haar dode moeder. De Britse fietser en een boswachter hebben altijd gezegd een motorrijder te hebben gezien.

De onderzoekers gingen uit van een familievete. De broer van Al-Hilli is vorig jaar in Londen van zijn bed gelicht, maar werd in januari wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. De twee mannen zouden ruzie hebben over een erfenis. De man die nu verhoord wordt, zou geen directe relatie met de slachtoffers hebben. Hij is een wapenverzamelaar en vader van drie kinderen. Zijn motief is vooralsnog onduidelijk.