100 jaar slavernij in Hollywood

Ook als ‘12 Years a Slave’ straks in de Oscars valt, heeft Hollywood weinig reden zichzelf te feliciteren als het gaat over slavernij.

The Birth of a Nation, 1915

De eerste moderne Hollywoodfilm was tevens een racistische ode aan de Ku Klux Klan, die na de burgeroorlog zwarte aanranders van blanke vrouwen op hun plek zet. Zelfs regisseur Griffith, die zijn zuidelijke vader ermee wilde eren, schaamde zich er later een beetje voor.

Gone With the Wind, 1939

Hollywoods tweede schande: zijn grootste speelfilm ooit verheerlijkt de oude plantagewereld van het Zuiden. Er was wel een eerste zwarte Oscar voor Hattie McDaniel als (koddig loyale) huisslavin Mammy. Op het Oscargala had ze een apart tafeltje, bij de keuken.

Spartacus, 1960

Slavernij kon wel aan de kaak worden gesteld in het Romeinse Rijk. In dit epos eindigt de opstandige gladiator Spartacus (Kirk Douglas) aan het kruis. Een linkse film over uitbuiting, maar met een blonde messias. Wel komt een zwarte medeslaaf als eerste tevergeefs in opstand.

Amistad, 1997

Lof voor Steven Spielberg, die het heikele onderwerp wel durfde aan te snijden. Kostuumdrama reconstrueert een beroemde rechtszaak vlak voor de burgeroorlog, waar welsprekende en ruimdenkende blanken het opnemen voor een rebelse slaaf uit Afrika.

Django Unchained, 2012

Quentin Tarantino scoorde een hit met deze even komische als bloedige wraakfilm waarin een zwarte pistolero afrekent met slavendrijvers en zijn meisje bevrijdt. Is nu het hek van de dam? Hoofdvijand is eerder de zwarte collaborateur dan diens blanke baas.