Opinie

Zilte wildpluk

Vanwege het enthousiaste onthaal van de korte rivierkreeftsafari van vorige week, hierbij nóg een alternatieve visserijmethode, annex zilte wildpluk: de reep. Maar denk erom, niet in de zomer – anders vang je badgasten – en alleen in Frankrijk. Daar mag dat her en der, hier niet. En wie wil nou stranddienders achter zich aan in een zwaailichtzwiepende SUV? Of koddebeiers? Die laatsten schijnen zelfs online actief te zijn.

Goed, de reep. Even praktisch. Men neme dertig meter nylon vetertouw en zette daar om de meter stevige lijnen vissnoer aan, lengte halve meter, met daaraan ferme haken. Wikkel de reep om een stuk polystyreen waarin je ook de haken kunt prikken, en koop makrelen.

Check de getijdentabel. Zet de reep bij de eblijn vast, met voldoende diepreikende tentharingen. Voorzie de haken van stukken makreel, wacht tot de vloed er deels overheen is gespoeld, anders vang je meeuwen. En daarna is het terug naar camping of appartement, waar de gasten je hoofdschuddend hebben uitgebonjourd. Stelletje viswinkelklanten.

Je keert met het eerste afgaande water – ook als dat midden in de nacht is! – naar de plek waar de reep ligt. Bukkend voel je met een hand in de koude ebstroom. Hebbes. Hij bonkt! Op de tast kom je bij de zijlijn. Een zeebaars! En verderop, een tarbot, en een koppel bontgekleurde lipvissen.

Veel tongen ook. Of een verwarde krab.

En vanwege de grote haken, is er ook nog eens geen bijvangst. Je vangt ook weleens niets, maar hé, dit is de zilte wildpluk.

Voor inspiratie, kijk vooral Paul dans sa Vie (2005).

En o ja, geniet van de vangst, maar laat nooit of te nimmer lijnen achter. Dat heeft niets met domme koddebeiers te maken, maar met fatsoen.

Zet de oven op 140 graden, beboter een vierkante, platte ovenpan en strooi met de fijngehakte sjalotjes. Leg hierop de tarbotfilets en giet de wijn en visbouillon hier overheen.

Bedek met beboterde aluminiumfolie en gaar tien minuten.

Haal de filets uit het nat en zet apart, afgedekt en warm.

Kook het vocht in de schaal met de helft in en roer er nog een ons boter bij. Meng ook de mosterd erbij en controleer op zout en peper.

Voeg er de ontvelde, ontpitte, in blokjes gesneden tomaat bij en de gehakte peterselie en meng dit nu voorzichtig met de filets.

Serveer met verse pasta.