Gewelddadig treffen demonstranten Kiev en oproerpolitie - ‘drie doden’

Na een paar weken van relatieve rust kwam het vandaag weer tot geweld tussen demonstranten en de politie in Kiev.
Na een paar weken van relatieve rust kwam het vandaag weer tot geweld tussen demonstranten en de politie in Kiev. Foto Reuters / Vlad Sodel

Duizenden demonstranten zijn in Kiev opnieuw slaags geraakt met de politie vlakbij het Oekraïense parlementsgebouw. Demonstranten gooiden met stenen naar de oproerpolitie en staken auto’s in brand schrijft persbureau AP. Oppositieleider Klitsjko heeft president Janoekovitsj opgeroepen om de oproerpolitie terug te trekken.

De demonstranten wilden oprukken naar het gebouw om president Janoekovitsj te dwingen op te stappen, maar werden al gauw geblokkeerd in hun mars. De politie beantwoordde het geweld van de demonstranten met het afvuren van traangas en probeerde de groep uit elkaar te drijven. Vijf demonstranten zouden gewond zijn geraakt, meldt de Oekraïense tv.

Update 14.05: persbureau AFP meldt op gezag van hulpverleners bij de oppositie dat er inmiddels drie doden zijn gevallen en dat er minstens 150 gewonden zijn. Persbureau Reuters meldt op gezag van een Oekraïens parlementslid dat er drie lichamen bij een gebouw in de buurt van het parlement liggen.

Demonstranten gooien met stenen naar het parlementsgebouw in Kiev. Foto Reuters / Gleb Garanich

De uitbarsting komt net nadat afgelopen weekend de demonstranten juist na een bezetting van ruim twee maanden, het stadhuis in Kiev hadden verlaten. De vrijwillige ontruiming was in ruil voor een amnestieregeling voor de demonstranten die tijdens de protesten in het land waren opgepakt. Hoewel het de afgelopen relatief iets rustiger was in Kiev, kamperen er nog altijd duizenden demonstranten in het centrum van de stad.

De afgelopen maanden zijn in het land massale demonstraties geweest tegen de corruptie en ongelijkheid in het land. Ook zijn mensen boos dat de president afzag van een samenwerkingsverdrag met de EU.